Çukurova'da mısır üretimi azalıyor
Türkiye'nin en bereketli ovalarından Çukurova, 2017 yılına kadar mısır üretiminde liderdi. Ancak mısır üretimindeki düşüşle birlikte, Adanalı mısır üreticileri narenciye ve seracılığa yöneldi.
Türkiye'nin en önemli mısır üretim merkezlerinden Adana'da çiftçiler mısır üretimini bırakıyor. 2017 yılına kadar mısır üretiminde Türkiye şampiyonluğunu koruyan Çukurova, liderliği Konya'ya kaptırdı.
Bölgede birinci ya da ikinci ürün olarak ekilen mısırda, son iki yılda üretim düştü. Üreticiler, daha yüksek kazanç için tercihini narenciye ve sera ürünlerinden yana kullanıyor.
Adana, Türkiye'de 2017 yılında üretilen 5 milyon 900 bin ton mısırın yüzde 18'ini karşıladı. 2018 yılında ise rekoltede yüzde 18,6'lık düşüş yaşandı. Geçen yıl ise bir önceki yıla oranla rekoltede yüzde 14 düşüş daha yaşandı. 722 bin 304 ton ürün elde edildi.
Narenciye veya sebzeden elde edilen gelir mısırdan fazla olduğu için üreticiler mısırdan uzaklaşmaya başladı. Yılda 4 kez ürün alınabilen Adana'da üreticiler, hem yurt içi hem de yurt dışına satılabildiği için narenciye, meyve ve sebze üretimine yöneldi.
Adana ve çevresinde mısır üretimi azalırken, İç Anadolu'da ve özellikle Konya'da üretim artı. Dünyada en erkenci ve en geççi narenciye Adana'da yetişiyor. Bu geniş ürün ve üretim mevsimi yelpazesi, üreticiyi narenciye üretimine itiyor. Bölgede muz üretimi ve seracılık da ciddi bir artış yaşıyor.
ulusal.com.tr