ABD, Türk askerini şikayet etti

Beşar Esad yönetiminin son aylarda yoğunlaştırdığı operasyonlarla muhaliflerin elindeki kritik yerleri ele geçirmeye başlaması ve Türkiye sınırına doğru ilerlemesi ABD ile diğer NATO ülkelerinde panik yarattı.

Abone ol

Yaklaşık 2-3 aydır devam eden bu gelişme üzerinde Türkiye’den müdahale talepleri de arttı. Ancak TSK içinde önemli bir kesim bu taleplere karşı çıktı. Keşif görevi yapan pilotlar da Suriye uçaklarının kendi topraklarındaki terör gruplarına karşı yürüttüğü operasyonları düşmanca bir hareket olarak tanımlamadı. Bunun üzerine ABD, TSK’yı Hükümete şikayet etti.

Baskı altındayız

Konu ile ilgili olarak Aydınlık’a bilgi veren önemli bir üst düzey askeri yetkili, "Suriye Ordusu'nun son süreçte aldığı inisiyatife karşı batı ülkeleri kaynaklı yoğun bir baskı altındayız. Suriye'ye ait kuvvetler son haftalarda Hatay'ın güneyi ve doğusunda etkili bir operasyon yürütüyor. Sık sık daha önce ilan ettiğimiz angajman kuralları ihlal ediliyordu. 9 Şubat 2014 ve 6 Mart 2014'deki sınır olayları bunlardan bazıları. Biz mümkün olduğunca temkinli tavır aldık” dedi.

'Veriler Kürecik üssünden'

Bu tavırlarının NATO’nun tepkisine yol açtığını kaydeden üst düzey yetkili şunları söyledi:

“Ancak bölgede NATO radarları mevcut. Ayrıca Kürecik'teki radar üssü de bölgeyi yakından takip ediyor. Bu konuda batılı ülkelerce yapılan çalışmalar var. Sınır bölgesindeki askeri hareketlenmelere ait verilerin Türkiye'deki Amerikalı yetkililer marifetiyle hükümet yetkililerine ulaştırıldığı bilgisini aldık. 26 Şubat'taki MGK toplantısında hükümet kanadı bu yönde üstü kapalı olarak uyarıda bulundu, sınır bölgesinde daha aktif bir tutum takınılması istendi. Son iki haftadır yoğun bir baskı altına girdik. Son olayda bu baskının büyük rolü var.”

Pilotlar rahatsız

Aydınlık’ın edindiği bilgilere Türk savaş uçakları da zaman zaman Suriye sınırını ihlal ediyor. Savaş uçaklarına riskli görevler verilmesi de pilotların itirazına yol açıyor. Son dönemde TSK’da görevli çok sayıda pilotun istifa etmesine dikkat çeken kaynaklar, yüzbaşı ve üstü rütbedeki pilotların uçuş emirlerine karşı direndiklerini ifade ettiler. Bu nedenle soruşturma geçiren birçok pilotla ilgili itibarsızlaştırma soruşturmalarına dikkat çektiler.

Aydınlık

Süleyman Şah'taki Türk bayrağı indirildi mi? Gündem Okullar pazartesi tatil Gündem ''Bay Erdoğan'ı sadık bir müttefik olarak görüyor musunuz?'' Gündem Niğde saldırısıyla ilgili 1 tutuklama daha Gündem