Bu karar Ergenekon'u etkileyecek

Anayasa Mahkemesi, 15 Ergenekon tutuklusunun hemen tahliye edilmelerine yol açması gereken önemli bir karara imza attı.

Abone ol

Yüksek mahkeme, bir örgüt davasında 5 yıldan fazla süre tutuklu kalan Savaş Çetinkaya'nın uzun tutukluluk başvurusun haklı buldu. Mahkeme, bu kararını sanığın tahliye edilmesi için ilk derece mahkemesine gönderdi.

Anayasa Mahkemesi, 21 Kasım 2013'te verdiği bu kararda, tutukluluk süresinin azami 5 yıl olduğunu hatırlattı.

“Başvurucunun, “bir suç isnadına bağlı olarak” tutulduğu süre, 5 yıllık azami süreyi doldurmuştur. Başvurucunun bu tarihten sonraki tutuklu bulundurulmasının hukuki dayanağı bulunmayıp Anayasa’nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen “kanuni”lik şartını karşılamamaktadır. Açıklanan nedenlerle, Anayasa’nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir”

Anayasa Mahkemesi, oy birliğiyle aldığı kararın, sanığı tahliye etmeyen özel görevli İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Mahkeme, uzun tutukluluktan doğan hak ihlali ve sonuçlarının "acele olarak" ortadan kaldırılmasını istedi.

Yüksek mahkeme, "suç ve sanık sayısı", "davanın karmaşıklığı" gibi gerekçelerin uzun tutukluluğu kabul edilir hale getirmeyeceğine dikkat çekti.

“Suç ve sanık sayısı, davanın karmaşık olması gibi etkenlerin, kanuni tutukluluk süresinin belirlenmesinde esas alınmaları mümkün değildir.”

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı Ergenekon mahkemesi açısından da bağlayıcı nitelikte. Mahkemenin karar açıkladığı 5 Ağustos tarihi itibariyle tutukluluğu süresi 5 yılı aşan 15 Ergenekon sanığının hiç zaman kaybetmeksizin tahliye edilmesi gerekiyor.

ulusalkanal.com.tr

Aydınlık, İmralı'daki Apo'yu açıklayacak Gündem Erdoğan Antalya'da Gündem Her yer "Yüce Atatürk" her yerde "Yüce Atatürk" Gündem Borçlanmada artış Gündem