Lassa virüsü nedir? Lassa ateşi hastalığı olarak da geçen Lassa humması nasıl bulaşır? Tedavisi var mı?

Lassa virüsü, Lassa humması adlarıyla görülen hastalık, Nijerya'da çoğu kişinin ölümüne sebep oldu. Lassa virüsü nedir? Lassa virüsü nasıl bulaşır? Tedavisi var mıdır? Lassa Humması Nijerya'da can alıyor...

Abone ol

Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan "lassa ateşi" hastalığı, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor.

Yetkililer, halka hijyen konusunda dikkatli olmaları, fare ve diğer kemirgenlerle temas etmemeleri uyarısında bulunuyor.

Hastalığa yol açan Lassa virüsü, tek iplikçikli ve Arenaviridae virüs ailesine mensup bir RNA virüsüdür. Virüs adını, hastalığın 1969 yılında tanımlandığı Nijerya’daki Lassa kentinden almaktadır. Hastalık özellikle Batı Afrika’da yer alan Nijerya, Liberya, Gana gibi ülkelerde yaygın olarak görülmektedir.

Hastalığa yakalanıp iyileşen hastaların %25’inde sağırlık meydana gelmekte, bunların yarısı 1 ila 3 ay arasında düzelmesine rağmen, kalan yarısında kalıcı işitme kaybı oluşmaktadır.

Lassa ateşi hastalığı, Afrika faresi adlı fareden insanlara bulaşan ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Lassa virüsü; sıçan ürini, dışkısı, kan ya da tükürüğünüden yeme, içme ya da dokunma yoluyla bulaşıyor. Hastalık ayrıca insandan insana vücut sıvılarıyla yoluyla da geçiyor.

1969’dan günümüze görülen Lassa ateşi hastalığı salgınlarının tamamı Batı Afrika ülkelerinde görülmüştür. Ancak hastalığa sebep olan Afrika faresi, bütün Afrika kıtasında yaygın olan bir fare türüdür. Afrika kıtasının kalan kısımlarında da salgına yol açma olasılığı vardır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından gelecekte ciddi salgınlara yol açabileceği değerlendirilen Lassa ateşi hastalığının tedavisi bulunamamıştır.

ulusal.com.tr

Sağlık Bakanı Koca: Şüpheli vakalarda koronavirüse rastlanmadı Sağlık Koca'dan 'koronavirüs' açıklaması Sağlık AÖF 2020 kayıt yenileme başladı! ANASİS AÖF bahar dönemi kayıt yenileme işlemleri... Örgün Lisans öğrencilerinin ders seçim tarihleri Sağlık Çinli turistin hastalığı belli oldu! Vertigo nedir? Sağlık