Eğitim-iş'ten iş bırakma eylemi

Kırklareli'de Eğitim-iş'e üye eğitim emekçileri bugün İş bıraktı. Kültür Anıt Park'ta çok sayıda çalışanın katılımı ile gerçekleştirilen açıklamada; Özelleştirmeci, yerelleştirmeci, güvensizleştirmeci Eğitimde Yıkım Yasasına Hayır denilerek torba yasa tasarısının derhal geri çekilmesi istendi.

Abone ol

Eğitim-iş Kırklareli Şubesi adına basın açıklamasını yapan Basın Sekreteri Emrah MUTLUER, bugün burada bir araya gelen mücadele arkadaşlarımızla birlikte şuan Türkiye'nin dört bir yerinde alanlarda olan Eğitim-iş'li arkadaşlarımıza buradan mücadele ve direniş ruhu gönderiyoruz, onlara bin selam olsun diyerek İktidarın Öğretmeni Olmayacağız dedi.

Mutluer, Şube başkanımız Hayri Girgin ve diğer yönetim kurulu üyelerinin Ankara'da Meclis önünde mücadele ettiğini belirterek, bugün başta öğretmen yetiştirme problemleri olmak üzere, personel istihdam sorunları, derslik açıkları, fiziki ortam yetersizlikleri, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, bilimsellikten, sanattan, spordan uzak programlar ve birçok plansız uygulamalar sonucunda eğitim sistemimiz çökertilmiştir, AKP’nin 12 yıllık iktidarı süresince, orta ve yüksek öğretime geçişte eleyici, ezbere dayalı, elit bir geçiş sistemi desteklenmiş, dershanecilik teşvik edilmiş ve çözüm olarak ortaya atılmıştır dedi.

Ekonomik alanda olduğu gibi önce boz, sonra özelleştir anlayışı şimdi de en temel insan hakkı olan eğitimde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. Eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacak, özelleştirmeci ve yerelleştirmeci yasa tasarısının bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması beklenmektedir diyen Mutluer, açıklamasına şöyle devam etti.

Kamusal eğitim alanı daralacak, kamu kaynakları özel okullara aktarılacak

652 sayılı KHK ile bir yandan eğitimden Atatürk ve ulusal değerleri çıkaran AKP iktidarı diğer yandan da eğitimi özelleştirmenin alt yapısını hazırlamıştır. Ardından 4+4+4 eğitim sistemi ile Cumhuriyet’in kuruluş temellerinden biri olan ‘’Öğretim Birliği’’ ortadan kaldırılmıştır. Şimdi de bu yasa tasarısı ile eğitimi, uluslar arası sermayeye altın tepsi içinde sunarak peşkeş çekmektedir.

Tasarının yasalaşması durumunda, kamusal eğitim alanı daha da daralacak, eğitim kamusal bir hizmet olmaktan çıkacaktır. Devlet okullarında eğitimin niteliğini bilinçli olarak düşüren Hükümetin dershaneleri kapatma planının ardındaki amaç, özel öğretimi özendirmek ve özel okulları doğrudan kamu kaynaklarıyla destekleyerek eğitimi piyasa koşullarına sunmaktır.

Getirilmek istenen düzenleme ile 1 Eylül 2015 tarihine kadar özel okula dönüşme taahhüdünde bulunan dershanelere Hazine taşınmazları üzerinde eğitim tesisi yapmaları için kamu arazilerini 25 yıllığına bedelsiz kullanma hakkı verilecek. Ayrıca hazine arazisi üzerindeki Milli Eğitim Bakanlığına ait okullar, okulların ek binaları vb on yıla kadar kiraya verilebilecek.

Eğitimde yerelleşmenin önü açılacak

Bugün Meclis’te görüşülecek yasa tasarısı ile sayıları 100 bini bulan yönetici kadroları görevden alınacak, 4 yıl kısıtlaması ve valilere hiçbir kriter gözetmeksizin sadece yandaş yönetici atama yetkisi verilerek iktidarlarla gelen ve giden kadrolar oluşturulacak, işletmeye dönüştürülen eğitim kurumları çökertilerek CEO’ların atanmasının alt yapısı oluşturulacak.

Düzenleme ile öğretmenlerin iş güvencesi de yok edilecektir. Tasarıda, aday öğretmenlerin en az bir yıl fiilen çalışması ve performans değerlendirmesine göre başarılı olma şartlarını sağlamak kaydıyla, yapılacak yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanacağı belirtilmiştir. Bu düzenleme ile aday öğretmenlerin asil kadrolara geçişi zorlaştırılmaktadır. Yani siyasi iktidar istemediği öğretmenin stajyerliğini kaldırmayarak cumhuriyetin değil iktidarın öğretmenini yaratacaktır.

MEB’de tek adamlık anlayışı yerleşecek

Öte yandan yasa tasarısında, Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından biri olan Talim Terbiye Kurulu’nun görev yetkileri, “Bakanlıkta iki başlılık yarattığı” gerekçesiyle Milli Eğitim mevzuatı konusunda “karar vermekten” “görüş bildirmeye” çevrilmektedir. Düzenleme ile “Bilimsel danışma ve karar organı" olan kurul, yalnızca "bilimsel danışma ve inceleme organı" haline getirilecektir. 652 sayılı KHK ile Bakanlığı bir işletmeye dönüştüren siyasi iktidarın, tasarının gerekçesinde TTK’nın “karar organı olarak öngörülmesi bakanlık organizasyonundan ziyade şirket organizasyonu yapısına uygundur” ifadesine yer vermesi akıl dışıdır. Eğitim tarihimizle özdeş Talim ve Terbiye Kurulu’nun içini boşaltan Hükümet, şimdi de Kurulun yetkilerini budayarak MEB’de tek adamlık anlayışını yerleştirmek istemektedir.

Ulusumuzun geleceğini belirleyen eğitim gibi önemli bir konuda, böyle bir oldu bittiyi kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitim planlanmasının toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konu olması nedeniyle; tüm sendikaların, tüm demokratik kitle örgütlerinin, kısacası tüm Türkiye’nin bu soruna sahip çıkması gerekmektedir. Buradan tüm milletvekillerini, tasarının Meclis’ten geçmemesi noktasında duyarlı olmaya, bir kişinin ya da bir partinin değil milletin vekili olduklarını ispatlamaya davet ediyoruz.

Rüşvet ve yolsuzlukla anılan AKP iktidarı, bir yandan peşpeşe çıkardığı yasalarla yolsuzlukların üstünü kapatmaya çalışırken bu yasa tasarısı ile de uluslar arası sermayeye göz kırpmaya devam ederek iktidarını sürdürme çabası içerisindedir.

Milyonlarca yurttaşımızın akşam evine ekmek götürme, çocuğunu okutma kaygısını taşıdığı bir süreçte trilyonlarca parayı ayakkabı kutularında saklayan, bavullarda taşıyarak sıfırlamaya çalışan siyasal iktidarın ve başbakanın bırakın yasa çıkarmaya bir gün bile iktidarda kalmaya hakkı yoktur. Artık hükümetin meşruiyeti de kalmamıştır. Bu nedenle uzun mücadeleler sonucu kazanılan eğitim hakkının yerelleştirilerek özelleştirilmesine karşı, parasız, bilimsel ve kamusal eğitim mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Ayrıca yolsuzluk ve rüşvete bulaşmış bu iktidara karşı da Eğitim-İş olarak demokratik zeminde mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Eylem, aynı alanda basın açıklaması yapan Eğitim-iş ve Eğitim-sen üyelerinin birlikte çektiği grev halayları ile sona erdi.

ulusalkanal.com.tr

İşgal ettiler, kazandılar Ekonomi ‘İktidarın öğretmeni olmayacağız’dediler Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdüler Ekonomi Öğretmenler bir günlük iş bırakma ile hükümeti uyardı Ekonomi Eğitimciler ayağa kalktı Ekonomi