Tayyip korkudan Meclis‘i kapattı

AKP’de yaşanan tartışma ve bölünme korkusu Erdoğan’a Meclis kapattırdı. Meclis 1 Ekim’e kadar tatil edildi. Böylece CHP’deki tartışmaların da soğuyacağını düşünen Kılıçdaroğlu da karardan memnun

Abone ol

AKP’de yaşanan tartışma ve bölünme korkusu Erdoğan’a Meclis kapattırdı. Meclis 1 Ekim’e kadar tatil edildi. Böylece CHP’deki tartışmaların da soğuyacağını düşünen Kılıçdaroğlu da karardan memnun

TBMM’yi 21 Ağustos’a kadar çalıştırma kararı aldıran AKP, ani bir manevra ile Salı gece yarısı TBMM’yi 1 Ekim’e kadar tatile soktu. AKP’nin Genel Kurul’da görüşmeleri süren ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi-prim affı ile taşeron düzenlemesini içeren torba tasarı görüşmelerini yarıda bırakarak aldığı bu ani kararda, son günlerde yaşanan parçalanma tartışmalarının etkili olduğu öğrenildi.

‘BÖLÜNME’ SÖYLEMİ PANİKLETTİRDİ

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı sonrası AKP’de yaşanan gerilimin yükselmesi ve “bölünme” tartışmalarının en üst seviyelerde dile getirilmesi Tayyip Erdoğan’ı panikletti. Bölünmenin giderek büyümesi ve tarafların sertleşmesi sonrası Erdoğan çözümü TBMM’yi tatile sokmakta buldu. Erdoğan’ın “dar ekibi” ile yaptığı toplantıda, “Milletvekilleri gergin. Onları rahatlatmak lazım. Şu anda en iyi çözümün TBMM’nin tatile sokulması. Ankara’nın boşalması tansiyonu düşürür. Çekirdek kadro Ankara’da kalsa da birçok milletvekili tatile gideceği için zaman kazanırız. TBMM’yi hemen tatile sokalım” görüşü ağırlık kazandı. Erdoğan’ın, başbakanlık ve genel başkanlık tartışmaları içindeki AKP’li vekillerin, Meclis koridorlarında Abdullah Gül hakkında yaptıkları kulisleri de engellemeyi hedeflediği belirtildi. Erdoğan’ın talimatıyla AKP Grup Başkanvekilleri ile diğer partilerin Grup Başkanvekillerinin görüşmesi sonucu TBMM’nin tatile girmesine karar verildi.

Öte yandan, AKP’nin Meclis’i kapatma kararı en çok Soma’da yaşamlarını yitiren 301 maden işçisinin yakınlarını vurdu. Meclis’te görüşülen torba yasada, maden şehidi ailelerinin yaşamlarını nispeten iyileştirecek maddeler de yer alıyordu. Tatil kararı 148 maddelik paketin 126 maddesinin kabul edilmesinden sonra alındı.

TBMM AÇIK OLSAYDI TARTIŞILACAKTI

Erdoğan’ın TBMM’yi tatile sokma kararı vermesinin bir başka nedeni de kendi durumuyla ilgili. Anayasaya göre, Yüksek Seçim Kurulu’nun Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarıyla ilgili kararı Resmî Gazete’de yayımlanır yayımlanmaz Erdoğan’ın başbakanlığı ve AKP genel başkanlığı düşüyor. AKP MKYK’da alınan kararda ise Erdoğan’ın hem başbakanlığı, hem de AKP genel başkanlığını 28 Ağustos’a kadar sürdürmesi öngörülüyor. Eğer TBMM açık olsaydı bu konuda sert tartışmaların yaşanması kaçınılmaz olacaktı. Ayrıca Cumartesi günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında verilen gensoru önergesi TBMM Genel Kurulu’nda gündeme gelecekti. Davutoğlu, Erdoğan’ın 27 Ağustos’tan sonra AKP’nin genel başkanı ve başbakan olarak düşündüğü isimler arasında bulunuyor.

KILIÇDAROĞLU MEMNUN

TBMM’nin tatile girmesine CHP içinde olağanüstü kurultay isteyenler soğuk bakarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karardan memnun olduğu bildirildi. Muhalifler, “Bizler de TBMM’nin tatile girmesine Kılıçdaroğlu’nun memnun olduğunu duyduk. Çevresindekilerin kararla rahatladığını öğrendik. Ama seçimin hesabı verilmeden kimse bu işten kurtulamaz. Şimdi bu tatili fırsat bilip durumu örgütlerimize anlatacağız” dediler.

İLK HEDEF ANAYASA

Tayyip Erdoğan, “Hedefimiz Anayasa değişikliğini yapabilecek parlamento grubuna sahip olmak” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin 13. kuruluş yıldönümü resepsiyonunda konuştu. Tayyip Erdoğan, AKP’nin 2015 genel seçimlerinde ilk hedefinin parlamentoda yeni bir anayasa yapabilecek çoğunluğa ulaşmak olduğunu söyledi.

Erdoğan, partisinin içinde başlayan bölünme tartışmalarına da değinerek, “Meclis’te 330’u yakalasaydık yüzde 58’de olduğu gibi milletimiz gümbür gümbür bu 60 Anayasa maddesini onaylardı. Hedefimiz anayasa değişikliğini yapabilecek parlamento grubuna sahip olmak. Yeter ki biz kendimize çelme takmayalım; içeriye, dışarıya prim vermeyelim” ifadelerini kullandı.

Aydınlık

Feyzioğlu'ndan Erdoğan'a yanıt: “Hayal kırılığı“ Gündem 3 polis daha hakim karşısına çıkacak Gündem “Barolar Birliği katılırsa ben katılmam“ Gündem Türkiye'de kırmızı alarm! Gündem