Türk askeri Irak'ın kuzeyine geçti

Ankara-Bağdat hattındaki Musul krizinde önemli bir gelişme yaşandı. Bağdat yönetiminin sert tepkisini dindiremeyen AKP hükümeti, "yeniden tanzim" adı altında Başika'daki askerleri Kuzey'e doğru kaydırdı. Talimatın bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verildiği belirtildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, takviye birliklerin geri çekilmesini "askeri gereklilik" olarak değerlendirdi. Irak hükümetine de "işbirliğine hazırız" mesajı verdi

Abone ol

Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika kampında Türk askeri birliğinin sayısını arttırması ile başlayan gerilimde yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye, 10 gün sonra "yeniden tanzim" adı altında takviye askeri birliği Irak'ın Kuzeyi'ne çekti. 400 kadar asker ve 25 kadar tanktan bir kısmının Irak’ın kuzeyinde bir başka yere intikal ettiği bildirildi.

Başika kampında askeri birliğin nöbet değişimi 4 Aralık gecesi yapılmıştı. Görev değişimi sırasında takviye birliklerle de Musul'daki asker sayısı arttırıldı. Ankara'nın merkezi hükümeti by pass ederek yaptığı bu hamle sert tepki gördü. Irak merkezi hükümeti Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti. İran ve Rusya'da Ankara'ya tepki gösterdi.

Hükümet tepkiler üzerine takviye askerleri Irak'ın kuzeyindeki başka bir bölgeye çekti. "Yeniden tanzim" şeklinde adlandırılan geri çekilmenin Başbakanlık tarafından açıklanan "yeni düzenleme" kapsamında yapıldığı belirtildi.

Kararın MİT müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Bağdat ziyaretinden sonra alınması da dikkat çekti. Sözcü gazetesinin haberine göre, Irak merkezi hükümeti Ankara'dan "Süleymaniye'deki askerleri de geri çekin" talebinde bulundu. Fidan ve Sinirlioğlu durumu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na aktardı. Başkentte yapılan değerlendirme sonucunda Davutoğlu askerlerin Irak'ın kuzeyine çekilmesi için talimat verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, takviye birliklerin geri çekilmesini "askeri gereklilik" olarak değerlendirdi.

Başbakan Irak hükümetine de "işbirliğine hazırız" mesajı verdi.

ulusalkanal.com.tr

PKK'ya 30 milyon liralık ağır darbe! Gündem Rus savaş gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti Gündem DSP Genel Başkanı Aksakal oldu Gündem Rusya'dan Türkiye'ye suçlama Gündem