Filipinler Devlet Başkanı Duterte'den AB'ye: S.ktirin gidin!

Abone ol

Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte’nin hedefinde bu kez Avrupa Birliği (AB) vardı. Duterte, Filipinler’deki uyuşturucuya karşı mücadelenin sona erdirilmesini isteyen AB’ye üst düzeyden yanıt verdi, “AB’nin uyuşturucuyla mücadelemizi kınayan açıklamasını okudum. Onlara tek bir yanıtım var, S.ktirin gidin.”

Dinçer Mutlu / Canberra

Filipinler'in en kalabalık üçüncü yerleşim birimi olan Davao Bölgesi'nde bulunan Davao City şehrinde konuşan Filipinler Başkanı, AB’nin insan hakları ihlallerine karşı sıkı önlemler alınmasını isteyen raporuna orta parmak işaretiyle yanıt verdi.

AB’nin riyakar bir kuruluş olduğunu vurgulayan Duterte, “Beni kınamadan önce gidin İngiliz ve Fransızların tarihlerini inceleyin. Size tekrar ediyorum, s.ktir olun gidin” dedi.

600 BİN KİŞİ TESLİM OLDU

Batılı devletlerin ve kuruluşların Duterte’nin Filipinler’de başlattığı, uyuşturucuya karşı mücadeleye yönelik kınama açıklamaları günden güne artıyor. Çeşitli insan halkarı kuruluşları, uyuşturucu satan ve kullananlara karşı girişilen mücadeleyi acımasız buluyor ve tepki gösteriyor.

Uyuşturucuya karşı verilen mücadelede öldürülen kişi sayısının 3 bin 500’ü geçtiği tahmin edilirken, 600 bini aşkın uyuşturucu satıcısı ve kullanıcısının da öldürülmekten korktuğu için yetkili makamlara teslim olduğu belirtiliyor.

UYUŞTURUCUYA KARŞI MÜCADELENİN SÜRESİ UZADI

Geçtiğimiz Mayıs ayında Filipinler Cumhurbaşkanı seçilen Duterte, halkına seçimleri kazanması halinde, altı ay içinde 100 bin uyuşturucu tüccarını temizleme sözü vermişti.

Uyuşturucu işine bulaşanların sayısının tahmininin çok daha ötesinde olduğunu belirten Duterte, istese de bu kadar insanın kısa sürede temizlenemeyeceğini söyledi. Filipinler Cumhurbaşkanı bu sözleriyle uyuşturucuya karşı temizlik operasyonlarının altı ay daha süreceğinin de işaretini verdi.

ABD VE AB UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEYİ BALTALIYOR

Duterte, en uzun süre görevde kalan Davao Valisi olarak da tanınıyor. Arkadaşları ve yakın çevresi ona ‘Rody’ veya ‘’Digong’ diye hitap ediyor.

ABD, AB ve bir çok Batı ülkesi ile insan hakları kuruluşları Filipinler yönetiminin uyuşturucuya karşı verdiği mücadeleye en başından beri karşı çıkıyor. Duterte ise bu ülke ve kuruluşlara defalarca kez, “uyuşturucu sorunu Filipinler’in ulusal güvenliğini tehdit ediyor ve sizin bu tutumunuz uyuşturucu ile mücadeleyi baltalıyor” yanıtını verdi.

Japonya'da 6 büyüklüğünde deprem Dünya Üst düzey İtalyan yöneticiye hapis istemi Dünya ABD'nin başkentinde "şüpheli paket" alarmı Dünya Orzechowski: Türkiye, NATO'dan uzaklaşmanın yollarını arıyor Dünya