Suriye muhalefeti önderlerinden Michel Kilo: Suriye'den ikinci İsrail çıkmayacak

Abone ol

PYD ve ABD’nin Suriye’de yürüttüğü federasyon girişimi ve koridor inşası geçtiğimiz günlerde önemli darbelerle karşılaştı. Suriye muhalefetinde önemli bir yeri bulunan, yazar Michel Kilo koridora sert ifadelerle karşı çıkarken BM Suriye Temsilcisi Steffan de Mistura da federasyon önerisine karşı çıkan açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Türk-Rus yakınlaşmasından endişeli.

Suriye muhalefetinin önderlerinden sayılan, yazar Michel Kilo, PYD’nin federasyon girişimlerine yönelik sert ifadeler kullandı. Federasyon girişimini Suriye’yi bölme çabası olarak değerlendiren Kilo, “bu projeyi reddediyoruz. ABD desteklese bile reddediyoruz. Buradan İkinci İsrail çıkmayacak. Suriye’den bir Kürdistan koparamazlar. Suriye’yi bölmeye çalışırlarsa, bellerini kırarız” dedi.

Solcu bir yazar olan Michel Kilo, 2005’te hazırlanan Şam Deklarasyonu’nun mimarı ve Suriye muhalefetinin kanaat önderlerinden biri olarak görülüyor. Kilo’nun açıklamaları, özellikle PYD’ye yakın çevrelerde sert tepkiyle karşılandı.

BM Temsilcisi: Kürler nüfusun yüzde 5’i

PYD’yi kızdıran diğer bir açıklama BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’da geldi. De Mistura, “Suriye’deki Kürtler nüfusun en az yüzde 5’ini oluşturuyor. Federalizm önerisini de sık sık gündeme getiriyorlar. Ancak bu öneri, ateşkes ve Cenevre görüşmelerini oldukça zora sokuyor” dedi.

BM Temsilcisinin Kürtlerin oranını yüzde 5 olarak telaffuz etmesi, federasyon yanlısı çevrelerden büyük tepki yarattı.

Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de işbirliği ABD gündeminde

Diğer yandan Türkiye ile Rusya arasında Suriye’de başlayacak olası bir işbirliği Batı kamuoyunu ve ABD Dışişlerini de meraklandırıyor.

Financial Times gazetesinde 1 Temmuz’da yayımlanan bir makalede, Türkiye’nin Suriye’deki hedeflerini daraltmaya yöneldiği belirtildi. İstanbul ve Beyrut muhabirleri tarafından kaleme alınan makalede “Türkiye’nin önceliği, Kürt rakiplerin bastırılması ve IŞİD’in zayıflatılması olacak ve Ankara bu hedefler için Rus desteğini alabilecek. Ankara karşılığında Suriye’de rejim değişikliği talebinden vazgeçecek” ifadeleri kullanıldı.

Türk-Rus işbirliği 5 Temmuz’da ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsüne soruldu. Sözcü Kirby, “İşbirliği IŞİD’le mücadele konusunda faydalı olursa, destek veririz. Ne kadar ilerletici olursa, o derecede destek veririz. İki ülke arasındaki anlaşmalar için ise soruyu onlara yöneltmenizi öneririm. Biz bu görüşmelerin her ayrıntısı hakkında bilgi sahibi olabileceğimizi düşünmüyorum” dedi.

ulusalkanal.com.tr

Suriye, bayram nedeniyle ülkede 3 günlük ateşkes ilan etti Dünya Rusya, en büyük uçak gemisini Akdeniz'e gönderiyor Dünya Fransa'da çalışma yasa tasarısı oylanmadan yasalaşıyor Dünya Hamaney: İstanbul ve Bağdat saldırılarının arkasında ABD var Dünya