Dünya mirası Göbeklitepe turistleri ağırlamaya başladı

Şanlıurfa'ya uzanalım. Göbeklitepe, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almasıyla birlikte dünya çapında adını duyurdu. İnsanlık tarihine yön veren tarihi miras, günümüzden yaklaşık 12.000 yıl öncesine dayanıyor. Göbeklitepe turistleri ağırlamaya başladı.

Abone ol

Haber-Kamera: Ekrem Demir

Uygarlık tarihinin başladığı Göbeklitepeturistleri bekliyor.

Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe, UNESCODünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almasıyla birlikte ününe ün kattı.

İnsanlık tarihine yön veren bir kazı olarak gösterilen Göbeklitepe günümüzden yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanıyor.

Göbeklitepe, en eski tapınak merkezlerinden biri olarak gösteriliyor. 1995 yılında başlanan kazılar sonucu ortaya çıkartıldı.

Kazılar sonucunda elde edilen verilere göre bu yapılar yerleşim amaçlı kullanılmamış. Göbeklitepe’de toplam 20 adet olduğu belirlenen üzeri açık yapıların dini amaçlı yapılmış olduğu biliniyor.

Taş devrinden kalma bu tapınakların yapılış biçiminde ortak bir özellik göze çarpıyor; T biçiminde sütunlar ile çevrilmiş bu tapınakların merkezinde iki T biçiminde sütun karşılıklı olarak yer alıyorlar.

Göbeklitepe ve bölge kültürüne dair ilgi çekici hediyelik eşyalar ve sinevizyon gösterisi de dikkat çekiyor. Şanlıurfa Kültür ve Turizm İl Müdürü Aydın Aslan, herkese bu tarihi mirası görmek için çağrı yaptı.

Bir Zamanlar Kıbrıs'ın 2. bölümünde neler olacak? Kültür Sanat Çukur'un Vartolusu ''Askerin Öyküsü'nde'' sanatseverlerle buluşacak Kültür Sanat Ağrı'nın hazinesi: İshakpaşa Sarayı Kültür Sanat Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde açılış programı yapıldı Kültür Sanat