Merkez Bankası'ndan vahim hesap hatası

Merkez Bankası'nın haftalık bazda kullanılması gereken verileri aylık, hatta daha uzun vadeli kullanması, pek çok veride çelişkili ve hatalı sonuçlar açıklamasına neden oldu. Örneğin hesaplamada yapılan yöntem hatası nedeniyle döviz çıkışının olduğu dönemde, "döviz girişi var" sonucu ortaya çıktı. Aynı nedenle, dış borç ödeme rakamlarının yanlış, ödemeler dengesinin ise hatalı olduğu görüldü.

Abone ol

Merkez Bankası'nın verilerinde vahim hesap hatası olduğu ortaya çıktı. Bu hata ile yabancıların Devlet İçi Borçlanma Senedi ile hisse senedi alım-satım rakamlarının çelişkili; dış borç ödeme rakamlarının yanlış, ödemeler dengesinin ise hatalı olduğu ortaya çıktı.

Merkez Bankası'nın 'Elektronik Veri Dağıtım Sistemi'ndeki vahim hesaplama hatasını Dünya Gazetesi'nden Alaattin Aktaş ortaya çıkardı. Aktaş konuyu köşe yazısına taşıyınca, Merkez hesaplama yöntemini apar topar değiştirdi.

Sistem aynı döneme ilişkin çelişkili rakamlar veriyor. Söz gelimi: 1 Kasım seçimlerini izleyen hafta yabancıların 224 milyon dolarlık Devlet İçi Borçlanma Senedi sattığı görülüyor. Başka bir istatistikte rakam 192 milyon dolar! Ocakta fark ise inanılmaz. Kesikli yönteme göre yabancılar 200 milyon dolarlık Devlet İçi Borçlanma Senedi almış, sabit yönteme göre 223 milyon dolarlık satış yapmışlar.

Merkez Bankası, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yanlış analiz üretimine engel olmak için 19 Kasım’dan itibaren Elektronik Veri Dağıtım Sistemi’nde frekanslar arası dönüşüm tekniğinde sadece KESİKLİ YÖNTEM kullanılmaya geçildi" dedi. Merkez bundan önce, kesikli, kübik ve sabit yöntem kullanıyordu.

ulusalkanal.com.tr

Kadro beklerken işsiz kaldılar Ekonomi Kahraman Maliyeci Ekonomi Göktaşı vergisi mi geliyor? Ekonomi Dolar güne nasıl başladı Ekonomi