Fransa ve Almanya'dan Rumları NATO'ya sokma çabası

Kaleme aldıkları ortak makale ile Biden'a "transatlantik birliğin güçlendirilmesi" çağrısı yapan Fransa ve Almanya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni NATO'ya sokmak için harekete geçti. İki ülke, NATO üyesi olmayan ülkelerin zirvelere davet edilmesini öneren bir rapor hazırladı. Abu Dabi yönetimi ise " Yunanistan, Mısır ve Fransa ile" Türkiye'ye karşı hareket ettiklerini açıkladı.

Abone ol

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı cephe hareket halinde. Fransa ve Almanya, NATO ile Avrupa Birliği arasındaki iletişimi güçlendirmek iddiasıyla bir rapor hazırladı. Böylece Rum Yönetimi için yeni bir hamle yapıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın girişimi ile bir komisyon oluşturuldu. Komisyona Fransa’nın eski dışişleri bakanlarından Hubert Védrin de dahil oldu.

Eski bakan ve diplomatların yer aldığı komisyonun hazırladığı kapsamlı raporda dikkat çeken nokta, NATO üyesi olmayan Avrupa Birliği üyelerinin, NATO zirvelerine katılması önerisi oldu.

Avusturya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Finlandiya, İrlanda, Malta ve İsveç AB üyesi olup, NATO üyesi olmayan ülkeler. Bu çerçevede dikkat çeken iki ülke, Avusturya ve Güney Kıbrıs.

Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz'de, Amerika Birleşik Devletleri'nin "kilit ortak" rolünü üstlenerek, Yunanistan ile Türkiye karşıtı hamleler yapıyor. Avusturya ise 2017'de , NATO ile ortaklık programlarına dahil edilememiş, çünkü Türkiye tarafından veto edilmişti.

Almanya ve Fransa'nın NATO gündemine sokmak istediği raporda, üye ülkelerin ittifak kararlarını veto etmesinin zorlaştırılması da yer alıyor.

Alman haber ajansına göre, rapor tüm üye ülkelere gönderildi. Önümüzdeki hafta da NATO dışişleri bakanları toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

Almanya ve Fansa daha önce de ortak bir makale kaleme alarak Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de bürük sorunlar yarattığını savunmuş, ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden'a transatlantik birliğinin güçlendirilmesi çağrısı yapmıştı.

Bölgede Türkiye'ye karşı pozisyon alan bir diğer ülke de Abu Dabi yönetimi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Doğu Akdeniz'de Mısır, Fransa ve Yunanistan ile Türkiye'ye karşı pozisyon aldıklarını açıkladı.

İtalya öncülüğünde gerçekleşen 2020 Akdeniz Diyalogları'ndaki oturumda konuşan Gagaş, Türkiye'nin Arap dünyasının içişlerine müdahale ettiğini öne sürdü. Türkiye ve İran ile baş edebilmek için, " kendi jeostratejik bölgeleri olmayan alanlarda" pozisyon aldıklarını söyledi.

ulusal.com.tr

Maradona son yolculuğuna uğurlandı Dünya İran'ın Nükleer Çalışma Sorumlusuna suikast Dünya Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcücü Mühll: "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımıyoruz" Dünya Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu: Türkiye'ye karşı yaptırım isteği Dünya