Cari açık fırladı

Yılın ilk üç ayında cari açık 11. 4 milyar dolara ulaştı. 11.4 milyar dolarlık cari açığın yüzde 57'si ise kaynağı belirsiz parayla karşılandı. Yani üretimden el çeken Türkiye, cari açığı kapatmak için sıcak paraya bel bağladı.

Abone ol

Merkez Bankası 2014 Mart ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Verilere göre, 2013 yılının ilk üç ayında 16.5 milyar dolar olan cari açık 2014 yılının ilk üç ayında 11.4 milyar dolar olarak belirlendi. Yani geçen yılın aynı dönemine göre cari açıkta yüzde 30 civarında bir azalma yaşandı.

Tabloda dikkat çeken bir bakşka kalem ise "Kaynağı belirsiz para" olarak bilinen "Net hata noksan" kalemi. Buna göre Mart ayında Türkiye'ye 2.4 milyar dolar civarında gizemli para girişi oldu. Rekor düzeydeki bu miktar ile birlikte, son 3 ayda Türkiye'ye giren kaynağı belirsiz para 6,6 milyar dolara ulaştı.

Peki, ödemeler dengesindeki gizemli para ve cari açıktaki daralma ne anlama geliyor.

Ekonomistlere göre, Türkiye yılın ilk üç ayındaki cari açığın yüzde 57'sini "Kaynağı belirsiz para" ile karşıladı. Yani üretimden el çeken Türkiye, cari açığı azaltmak için sıcak paraya bel bağladı.

ulusalkanal.com.tr

200 işçi isyan etti Ekonomi Luna'da direnişin 74.günü Ekonomi Yatağan Sendika Başkanları’nın Türk-İş’e mektubu Ekonomi Bu haber çay içen herkesi ilgilendiriyor! Bakan açıkladı Ekonomi