AKP, Kandil yolcusu

Haftasonu İmralı'ya giden HDP heyeti, Öcalan ile 4 saat süren görüşmenin ayrıntılarını paylaşmak için Kandil'e gidecek. HDP'lilere ilk kez, hükümetin görevlendirdiği resmi yetkililer de eşlik edecek.

Abone ol

AKP ile PKK arasında Oslo'da başlayan, ardından İmralı'da yürütülen pazarlıklara Kandil'de resmen dâhil olacak.

4 gün önce İmralı adasına giden 4 kişilik HDP heyeti, 4 saat süren ve 4 bölümden oluşan görüşmenin ayrıntılarını PKK'nın dağ kadrosu ile paylaşacak. HDP'lilere ilk kez devlet heyeti de eşlik edecek. Kandil'le silah bırakma pazarlığı yapılacak. Örgüt yöneticileri ile görüşecek olan devlet heyeti, CHP'nin de destek verdiği yasa kapsamında herhangi bir cezai durumla karşı karşıya kalmayacak.

Hazırladığı taslağı daha önce devlet heyetiyle paylaşan Öcalan, 4 - 5 ay içinde Ortadoğu'nun kaderini değiştirecek önemli gelişmeler yaşanabileceğini açıklamıştı. Bu kapsamda silah bırakıp teslim olanlar hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılması planlanıyor. Örgüt üyeliği tanımının yeniden yapılacağı yasalarda; "pişmanlık" ifadesinin kullanılmaması, geri çekilmenin ise Şubat'ta başlaması bekleniyor.

PKK'nın "silah kullanmaktan vazgeçtiğini" açıklaması ve dönüşlerin başlamasının ardından örgütün bazı yöneticilerine siyaset hakkı verileceği belirtiliyor. HDP heyeti Kandil dönüşü tekrar İmralı'ya gidecek. Devlet ve HDP heyetlerinin Kandil'e ne zaman gideceği bilinmiyor.

Öcalan, HDP'nin seçimlere tek başına girmesini, bir sonraki ziyarete Leyla Zana'nın da gelmesini istemişti. Zana, Sırrı Süreyya Önder ile birlikte Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bölgedeki diğer siyasi partiler ve Kandil ile teması yürütecek.

ulusalkanal.com.tr

Haşim Kılıç tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı! Gündem Emperyalist serhildanı! Gündem Zarrab'ın parasıyla kaçak okul diktiler Gündem Hangi general Yatağan'a nöbete gidiyor? Gündem