Engelleri judoyla aştı

Görme engelli milli sporcu Mesme Taşbağ, formda kalmak için judoya başladı. Hastalığına aldırmadı, savaştı. 2016 Rio Paralimpik Oyunları judo branşında, Türkiye'ye bronz madalya kazandırdı.

Abone ol

"Hastalığım birden ortaya çıktı. 18 yaşında hastalığımı öğrendiğimde çok üzülmüştüm. Hep 'Gözümdeki bu rahatsızlık neden var?' diye sorardım. Sebebini çok sonra anladım, ülkeme altın madalya kazandırıp, İstiklal Marşı'mızı okutmakmış..." diyen milli sporcu Mesme Taşbağ'ın en büyük hayali 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'ndan birincilik kürsüsüne çıkıp İstiklal Marşı'nı okutmak.

Mesme Taşbağ 36 yaşında. 2016 Rio Paralimpik Oyunları judo branşında yarışan görme engelli milli sporcu Mesme Taşbağ, bronz madalya kazandı. Mesme Taşbağ, mücadele azmi ve kararlılığı ile birçok başarının altına imza attı. Mesme Taşbağ, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde doktor. 2008'de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Iğdır'da 5 yıl görev yaptı.

FORMDA KALMAK İÇİN JUDOYA BAŞLADI

Mesme Taşbağ'ın yolu Iğdır'da sporla kesişti. Formda kalmak için judo yapmaya başlayan doktor Mesme Taşbağ bu süreçte keratokonus hastalığı nedeniyle yüzde 40 görme kaybı yaşadı. Ancak o hayatını karartmak yerine, savaşmayı tercih etti. Judodan vazgeçmedi. Mesme Taşbağ'ın yeteneği antrenörlerin dikkatini çekti.

"BU HASTALIK BENDE NEDEN VAR?"

Antrenörlerinin desteği ile kısa zamanda önemli aşamalar kaydeden Mesme Taşbağ, "Güney Kore'de yapılan IBSA Dünya Oyunları'nda 70 kiloda dünya üçüncüsü oldum. 2015 Kasım'da Portekiz'deki Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandım. Dünya sıralamasındaki ilk 3 sporcuyu yenerek şampiyon oldum. Böylelikle Rio'ya kota aldım. Avrupa Şampiyonası'nda İstiklal Marşı'nı okutmanın ne kadar gurur verici olduğunu öğrendim. Hastalığım birden ortaya çıktı. 18 yaşında hastalığımı öğrendiğimde çok üzülmüştüm. Hep 'Gözümdeki bu rahatsızlık neden var?' diye sorardım. Sebebini çok sonra anladım, ülkeme altın madalya kazandırıp, İstiklal Marşı'mızı okutmakmış..." dedi.

"DOKTORLUK VE JUDO BİRBİRİNE BENZİYOR"

Doktorluk ve judo birbirine benzediğini anlatan Mesme Taşbağ, "Judonun hekimliğime faydası oldu. Stresliydim ama judoya başladıktan sonra stresim gitti. Judo, karşıdakine saygı duymayı öğretiyor. 30 yaşından sonra bunları öğrendim, önceden bildiğimi zannediyordum ama judo bana çok şey kattı. Judo tekniklerine göre hayatımı yaşıyorum. Yurtdışında psikiyatri eğitimi almayı planlıyorum. Özellikle spor psikolojisi üzerine, bu konuda ülkemizde eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde de ülkeme fayda sağlamak istiyorum" diye konuştu.

"O MADALYAYI KAZANMALIYDIM"

Rio Paralimpik Oyunları'na hazırlanırken çok büyük destek gördüğünü anlatan milli sporcu, "Arkamda çok güçlü bir destek vardı. Çok yoğun bir kamp dönemi oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığımız, Bakanımız Akif Çağatay Kılıç çok büyük destek oldular. O zaman anladım bu bir ekip işiydi. Biz minderde ter döktük. Ama devletimizin varlığını hissettik. Biz altın madalya için gittik Rio'ya. O kadar emek verildi ki geriye dönüş yoktu. Çok zor oldu ama sonunda madalyayı aldım" dedi.

HEDEF 2020 TOKYO

Mesme Taşbağ, "Rio'da bronz madalya almak gurur vericiydi. Türk bayrağını dalgalandırmak. Şimdi ki hedefim 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları. Aynı mutluluğu yaşamak ve ülkeme yaşatmak istiyorum. En büyük hayalim 2020 Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanıp, İstiklal Marşı'mızı tekrar okutmak. Bunun için çalışmalara başladık. Gece gündüz çalışıyoruz ve sonunda başaracağıma inanıyorum" dedi.

"ENGEL ENGEL DEĞİLDİR"

Mesme Taşbağ, "Engeliniz ne olursa olsun hayallerinizden vazgeçmeyin. Hiçbir engel engel değildir. Yeter ki beyninizde ki engelleri unutup, yapmak istediğiniz işe odaklanın. Başaramayacağınız hiç bir yok" dedi.

Trabzonspor, Kamil Ahmet Çörekçi ile 2 yıllık sözleşme imzaladı Spor Trabzonspor, kaleci Esteban'ın sözleşmesini uzattı Spor Trabzonspor, Bongonda ile sözleşme imzaladı Spor İspanya'da basketbolda şampiyon Valencia Spor