Mısır, Fethullah Gülen ile Erdoğan karşıtı ittifak mı yapacak?

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu’nun 69’uncu toplantısında yaptığı konuşmada Mısır Devlet Başkanı Sisi’ye yönelttiği eleştirilerin yankıları sürüyor.

Türk muhaliflere çağrı önerisi

Erdoğan’ın, Mısır yönetimini eleştiren açıklamaları, Mısır Devlet kurumlarının yanı sıra, siyasi parti ve organizasyonlarında tepkisini çekti.

2013 senesinde Müslüman Kardeşler lideri Mursi’nin devrilmesine neden olan “30 Haziran” halk hareketinin liderleri, Sisi’yi, Erdoğan karşıtı bir Arap ittifakı kurmayı ve Erdoğan karşıtı muhalefeti desteklemeye çağırdı.

Mısır’ın önde gelen siyasi aktörlerinden “Değişim İçin Milli Birlik” hareketi temsilcisi Ahmed Darag, Sisi’yi Türkiye ile diplomatik ilişkileri dondurmaya çağırdı.

Eski milletvekillerinden oluşan “Mısır Parlamenterler Birliği” ise, başta Sisi olmak üzere, Arap ülkesi liderlerini, Erdoğan’ın politikalarına cevap olarak, Türk mallarına ağır vergiler getirmeye gerekirse boykot uygulamaya çağırdı..

“Mısır Parlamenterler Birliği” sözcüsü yaptığı açıklamada, Mısır’da faaliyet gösteren siyasi partilere, Türkiye’deki Erdoğan karşıtı siyasi partileri, siyasileri ve diğer muhalifleri, kasım ayında, Mısır’a davet etme çağrısında bulundu.

Mısırlı kaynaklar, bu bağlamda, Fetullah Gülen’in veya hareketinin temsilcilerinin de Kahire’ye davet edilebileceğini belirtti.

Yunanistan, Mısırla yakınlaşmanın yollarını arıyor

Öte yandan, Erdoğan ve Mısır arasında ki gerginlikten yararlanmak isteyen Yunanistan, Mısır yönetimi ile ikili ilişkileri geliştirmeye çalışıyor.

Mısır kaynaklı Dostor gazetesine konuşan Yunan yetkililer, Yunanistan’ın, Rusya ve Mısır arasında imzalan silah satımı anlaşmasını yakından izlediğini belirtirken, Atina’nın, Erdoğan-Sisi gerginliğinden istifade ederek, Akdeniz’de ortak savunma gücü oluşturmak üzere, Mısırla yakınlaşmasının yollarını aradığını ifade etti.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden “Katiminiri”ye göre Atina yönetimi, Mısır ve Rusya arasında imzalanan yen hava savunma sistemi anlaşmasına, Akdeniz’in güvenliğini kapsayacak şekilde dâhil olmak istiyor.

Birleşmiş Milletler 69’une Genel Kurul toplantısı sırasında bir araya gelen Mısır-Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi Devlet yetkilileri, Kıbrıs başta olmak üzere Akdeniz’deki anlaşmazlıklar üzerine ortak bir politika izleyebileceklerinin sinyalini vermişlerdi.

Aydınlık/Kahire

Avrupa'ya ulaşması an meselesi! Dünya 14 günlük bebeğiyle köprüden atladı! Dünya Ebola böyle geldi Dünya Müzakereye devam kararı Dünya