NATO zirvesi ana gündemi Rus tehdidi
NATO Zirvesi Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da 3-4 Nisan tarihlerinde düzenlendi. Zirvenin ve toplantıların ana konusu Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S400 sistemi ve Rusya'nın gücünün çevrilmesi oldu. NATO ülkeleri, Rus tehdidine hangi zeminlerde karşı duracaklarını tartıştı. Rusya ise açıklamalara tepki gösterdi.
NATO'nun 70. kuruluş yılının kutlandığı Washington'daki zirvenin ana gündemi "Rus tehdidi" konusu oldu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg , Amerikan Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine seslendi. ABD'ye NATO'ya uzun yıllardır çeşitli vesilelerle verdiği destekten dolayı teşekkür eden Stoltenberg "ABD, NATO'nun omurgasıdır" ifadesini kullandı.
Stoltenberg, "Farklılıklarımızı şu anda geride bırakmalıyız. Gelecekte ittifakımıza daha çok ihtiyaç duyacağız. Daha önce görülmemiş sorunlarla karşı karşıyayız. Hiçbir ulusun tek başına aşamayacağı sorunlar" ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter ABD Kongresi'nde Rusya'nın askeri varlığının yayıldığını söyleyerek tehlikeye dikkat çekti.
NATO Genel Sekreteri, "Suriye'deki katil Esad rejimine destek verdi. NATO müttefikleri ve ortaklarının parlamentolarına güç nakil şebekelerine kadar her alanda siber saldırılar düzenledi. Demokrasiye karşı saldırdı. Rusya'yı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'na dönmeye davet ediyorum" çağrısında bulundu.
NATO'nun 70'inci kuruluş yıldönümü seremonisinde konuşan ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da Rusya'yı hedef aldı.
Pompeo, "Rusya'nın aşırı saldırganlığı" ifadesini kullandı, Amerikan Dışişleri Bakanı "jeopolitik sorunların dengesiz şekilde artması ve daha zorlu hale gelmesi görevimiz ve vizyonumuz bu zorluklarla stratejik bir çerçevede başa çıkmaktır" dedi.
Rusya ise NATO Zirvesi kapsamında yapılan konuşmaların içeriğine tepki gösterdi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO'nun Ukrayna gemilerinin Kerç Boğazı'ndan güvenli geçişine ilişkin garanti verme planlarının Moskova'da olumsuz karşılandığını söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Askeri açıdan sakin olan Avrupa'nın kuzeydoğusunu militarize eden NATO, Karadeniz'deki varlığını da artırma kararı aldı. ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi, bunun Ukraynalı gemilerin güvenli geçişi için yapıldığını söylüyor. Bu adım, Kiev'i yeni provokasyonlara teşvik edecek" denildi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise, ABD'nin Türkiye'nin S-400'ler ile NATO üyeliği arasında bir seçim yapması gerektiği tehdidine yanıt verdi. Gruşko, Washington'ın müttefiklerine baskı uygulamak için her türlü yöntemi kullanmaktan çekinmediğini belirtti.