Yunanistan ile 61. tur görüşmeleri bugün İstanbul'da yapılacak
Türkiye ve Yunanistan arasında, 2016'da askıya alınan ön görüşmelerin 61. turu bugün İstanbul'da yapılacak. Görüşmelerde Adalar Denizi'nin yanı sıra, ilk defa Doğu Akdeniz'deki sorunların da ele alınması bekleniyor.
Türk ve Yunan heyetler 5 yıl aradan sona 61. tur ön görüşmeleri için İstanbul'da buluşuyor.
Taraflar anlaşma ve bağlayıcılık içermeden, mevcut sorunların keşif amaçlı çalışmasını yapmak için masaya oturacak.
Tarafların yapacakları çalışma sonrası uzlaşı sağlaması durumunda, konu siyasilere sunulacak.
Türk heyetine Dışişleri Başkan Yardımcısı Sedat Önal , Yunan heyetine ise, diplomat Pavlos Apostolidis başkanlık edecek. Apostolidis, önceki tur görüşmelerde de yer almıştı.
İstanbul'un ev sahipliğinde yapılacak görüşmelerin gündeminde bu yıl, Adalar Denizi'nin yanı sıra Doğu Akdeniz'in de olması bekleniyor.
Yunanistan, görüşmelerde sadece deniz yetki alanlarının belirlenmesi sorununu ele almak isterken Türkiye, tüm sorunların bir paket halinde görüşülmesini talep ediyor.
Ancak tarafların tezleri birbiriyle örtüşmüyor. Yunan tarafı, yine uluslararası hukuka aykırı tezleri masaya koyacak. Atina, Türkiye'ye 3 mil içinde bırakılan adalar dışındaki tüm adaların kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Öte yandan, her adasının 12 mil deniz ve hava sahasına sahip olması gerektiğini ileri sürüyor. Doğu Akdeniz'de ise Girit, Kerpe, Kaşot ve Rodos adalarının kendi Münhasır Ekonomik Bölgeleri olduğunu iddia ederek Güney Kıbrıs'ın MEB'i ile karşılıklı deniz sınırı çiziyor.
Öte yandan Yunanistan, kıtasahanlığı dışındaki herhangi bir konuyu görüşmemek üzere 14 ve 16 Ocak 2015 tarihinde parlamentosunda karar almıştı. Dolayısı ile Yunanistan'ın kararları her koşulda, Türkiye'nin aleyhine.
Türkiye'nin kırmızı çizgileri ise çok net. Bunların başında Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki alanı anlaşması geliyor. Bu anlaşma Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'e kıyısı olmadığını teyit ediyor. Yunanistan tarafı ise deniz yetki alanları dışındaki tüm konuların kırmızı çizgileri olduğunu iddia ediyor.
İki ülke arasındaki keşif mekanizmasının başlangıcı 1999 Helsinki Zirvesi kararlarına dayanıyor. 2002'de başlatılan görüşmeler, 2016'da askıya alınmıştı.