Meclis yoğun bir haftaya giriyor

Milletvekilleri, yeni meclis başkanını seçmek için yarın sandık başına gidecek. Başkanlık için AKP'den İsmail Kahraman, CHP'den Zekeriya Temizel, MHP'den ise Celal Adan yarışacak. Meclis, başkanlık seçiminin yanı sıra Torba Yasa ile PKK'nın siyasal uzantısı HDP'nin milletvekili Leyla Zana'nın vekilliğinin düşürülmesi için de mesai yapacak.

Abone ol

Meclis yoğun bir haftaya giriyor.

Genel Kurul'da 20 Kasım Pazartesi günü Meclis Başkanı seçimi yapılacak.

Seçimde 5 aday yarışacak. Buna göre, AKP'nin adayı mevcut Başkan İsmail Kahraman, CHP'nin İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, MHP'nin ise İstanbul Milletvekili Celal Adan olacak. Bu isimlerin yanı sıra İYİ Parti adına Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, PKK'nın siyasal uzantısı HDP adına ise tutuklu milletvekili Selma Irmak seçime girecek.

Seçim 4 turlu ve gizli olacak. İlk iki turda üye tamsayısının üçte ikisi olan 367, üçüncü turda ise üye tamsayısının salt çoğunluğu yani 276 aranacak. Bu turda da seçim olmazsa en çok oyu alan iki isim için 4'üncü oylama yapılacak. Burada en çok oyu alan kişi başkan seçilmiş olacak.

Genel Kurul'da başkanlık seçiminin yanı sıra Torba Yasa görüşmelerine devam edilecek. 127 maddeden oluşan yasanın 4'üncü bölümünden itibaren görüşmeler sürecek. Motorlu Taşıtlar Vergisinin yeniden düzenlendiği Torba Yasa'da, madenler ocaklarının özelleşmesinin önünü açacak değişiklikler de yer alıyor.

Meclis'te Genel Kurulun yanı sıra komisyonlar da hafta boyunca mesaide olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlıkların 2018 yılı için bütçesi görüşülmeye devam edilecek. Komisyonun bütçe mesaisi ise 24 Kasım'da sona erecek. Ardından Bütçe Tasarısı Genel Kurula gönderilecek.

Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon ise HDP milletvekili Leyla Zana'nın vekilliğinin düşürülmesini görüşecek. Komisyonda PKK'nın siyasal uzantısı HDP'nin milletvekili Zana'nın devamsızlıkları nedeniyle hazırlanan rapor ele alınacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu da bu hafta mesaide olacak. Komisyon, 23 Kasım günü basına kapalı toplanacak.

ulusal.com.tr

Restorasyonu tamamlanan Aya Yorgi Kilisesi açıldı Gündem Barcelona, yüzyılın sporcusu Naim Süleymanoğlu'nu unutmadı Gündem Hükümetten yeni Rıza Sarraf açıklaması Gündem FETÖ'nün 'mahrem imamı' inşaatta yakalandı Gündem