Cumhurbaşkanlığı: İki lider bu konuda hem fikir

Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin ardından ilişkilerin normalleşmesi süreci resmen başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 7 ay sonra ilk kez telefon görüşmesi yaptı. Konuşmada Eylül ayında toplanacak G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşme kararı alındı. Telefon görüşmesinde, ikili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında da kararlılık vurgusu yapıldı

Abone ol

24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinin ardından Türkiye ile Rusya ilişkilerinin yeniden düzelmesi için önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 7 ay sonra ilk görüşmesini yaptı.

Görüşme sonrası hem Cumhurbaşkanlığı'ndan hem de Kremlin'den açıklama geldi. Beşetepe'den yazılı olarak yapılan açıklamada, iki liderin ilişkilerin düzeltilmesi konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Kremlin'den yapılan açıklamada da iki liderin 4-5 Eylül tarihlerinde Çin'de yapılacak G20 Zirve'sinde yüz yüze görüşeceğini ifade edildi. Açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 1 Temmuz tarihinde Soçi'de bir araya geleceği de belirtildi.

Kremlin ilişkilerin normalleşmesi adına ilk adım olarak Rus turistlere yönelik Türkiye kısıtlamasının kaldırılacağını duyurdu. Putin'in de Rus hükümetine Türkiye ile ikili ticaret konusunda müzakerelere başlama talimatı verdiği ifade edildi.

Telefon görüşmesinde iki liderinde öne çıkan mesajları da vardı. Rusya ile işbirliği daha da geliştireceklerini belirten Erdoğan, "Halklarımızın talebine kulak vermemizi önemli buluyorum" dedi. Tekrar görüşmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Putin de yeni bir sayfa açılması gerektiğini belirti.

Putin ayrıca, Erdoğan'ın İstanbul'daki saldırıyı kınayan açıklamasına da aynen katıldığını ifade etti, "Bölgenin iki büyük ülkesi olarak Rusya ve Türkiye'nin yapacağı işler var" dedi.

Putin, vurulan Rus uçağının pilotunun ölümüne sebep olduğu anlaşılan Alparslan Çelik'in hakkında açılan soruşturmanın da objektif olmasını ümit etti.

Erdoğan ve Putin arasındaki yüz yüze görüşme Eylül'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin arasında gerçekleşecek olan görüşme tarihi netleşti. Erdoğan ve Putin Eylül ayında Çin'de yapılacak olan G-20 zirvesinde bir araya gelecek.

İŞTE CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye dair yapılan basın açıklaması şöyle;

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ikili ilişkilerin normalleşmesinin önemi üzerinde durmuşlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin, ikili ilişkileri yeniden canlandırmak için gerekli adımları atmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi, ekonomik ve insani krizler karşısında işbirliği içinde olmanın önemine de işaret etmişlerdir.

Sayın Putin, görüşme sırasında, İstanbul'daki menfur terör saldırısını da kınayarak, Cumhurbaşkanımızın şahsında tüm Türk halkına taziyelerini iletmiştir.

İkili ilişkilerin yeniden canlandırılması ve terörle ortak mücadele konularında kararlılıklarını vurgulayan iki lider, irtibat halinde olma ve yüz yüze görüşme konusunda da mutabık kalmışlardır."

ZAHAROVA: ORTAK ACIMIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, havalimanındaki saldırıları 'şeytanca bir katliam' olarak tanımladı, saldırı için 'ortak acımız' ifadesini kullandı.

Zaharova şöyle yazdı: "İstanbul'daki havalimanında gerçekleşen patlamalar uzun zamandır kanıt gerektirmeyen bir şeyi kanıtlıyor: terörizmin milliyeti ve dini yoktur. Bu, belirli amaçlara ulaşmak için öldürme ve korkutma yöntemidir" diyen Zaharova şöyle devam etti: "Terör hepimizin ortak acısı. Yalnızca teröre hep birlikte reddetmek, teröristleri 'ılımlı' ve 'ılımlı olmayan' olarak ayırmamak ve terörle mücadele için güçlerimizi birleştirmek dünyaya hayatta kalma şansı verir."

KREMLIN'DEN YENİ AÇIKLAMA

Kremlin'den yapılan açıklamada, "iki lider, teröre karşı daha sıkı işbirliği ihtiyacını vurguladı. Erdoğan'ın mektubu, yeni bir başlangıç için koşulları sağladı. Putin, Rus turistlere Türkiye kısıtlamasını kaldıracak" denildi.

ulusalkanal.com.tr

Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyla ilgili Sağlık Bakanı'ndan açıklama Gündem Sabiha Gökçen'de güvenlik tedbirleri artırıldı Gündem Patronunu beklerken terörün kurbanı oldu Gündem Canlı bombayı oradan geçirmedi, şehit oldu Gündem