Prof. Dr. Nimet Özgüç hayatını kaybetti

Türkiye'nin Önasya arkeolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Nimet Özgüç 99 yaşında hayatını kaybetti

Abone ol

Türkiye'nin Önasya arkeolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından emekli Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nimet Özgüç (99) yaşamını yitirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından edinilen bilgiye göre, dün vefat eden Özgüç için yarın saat 11.00'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu önünde tören yapılacak. Özgüç'ün cenazesi, ikindi namazını müteakip Kocatepe Camii'nde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

Özgüç'ün vefatı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yayımladığı başsağlığı mesajında, "Dün kaybettiğimiz, arkeolojide önde gelen bilim insanlarımızdan Prof. Dr. Nimet Özgüç'e Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

Özgüç, 1916 yılında Adapazarı'nda dünyaya geldi. Özgüç, eşi merhum Prof. Dr. Tahsin Özgüç ile 1962'ye kadar Kahramanmaraş- Elbistan yakınlarındaki Karahöyük ve Erzincan Altıntepe'deki kazıları yürüttü.

Aksaray Acemhöyük'te 1962'den sonra başladığı kazı çalışmalarına 1989 yılına kadar devam eden Özgüç, 1978-1989 arasında Atatürk Barajı'nın suları altında kalan Adıyaman-Samsat kazılarını gerçekleştirdi. Buranın ilk Sümer yerleşim birimlerinden biri olduğunu saptayan Özgüç,1996 yılında Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi oldu.

Ankara Üniversitesinden 1984'te emekli olan Prof. Dr. Özgüç, arkeoloji bilimine katkılarından ötürü Prof. Dr. Halet Çambel ile 2010'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü AA

Ankara Üniversitesi'nde Aydınlanma galip geldi! Sağlık Anayasa Mahkemesi'nden aşı kararı Sağlık Soğuk havalara dikkat! Sağlık Ankara Üniversitesi'nden Aydınlanma Sempozyumu'na yasak! Sağlık