Edelman'dan Türkiye raporu

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın yazdığı Türkiye raporu seçimden 2 gün önce Poliscy Center adlı düşünce kuruluşu tarafından yayımlandı. Rapora göre, "Türkiye ile ABD'nin stratejik ortaklığı sona erdi. Türkiye Batılı müttefiklerinden koptu. ABD'nin Türkiye'deki etkisi de çok sınırlı.

Abone ol

"Türkiye ile ABD'nin stratejik ortaklığı bitti. Türkiye dış politikada Batılı müttefiklerinden kopuyor. AKP milli görüş çizgisine geri döndü..." ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman Bipartisan Policy Center adlı düşünce kuruluşu tarafından yayınlanan Türkiye raporunda bu tespitleri yaptı.

Seçimden 2 gün önce yayımlanan raporda, AKP'nin iktidara gelmeden önce demokratik ve liberal, Batı yanlısı bir hükümet vaat ettiği belirtildi. Bu nedenle Batılı devletlerden destek gördüğü ifade edildi.

Rapora göre, kuruluşundan 15 yıl sonra ise AKP hakkında Batı'da hayal kırıklığı yaşandı. Türkiye dış politikada Batılı müttefiklerinden gittikçe koptu. AKP farklı farklı taktiksel yaklaşım sergilese de ideolojik olarak milli görüş çizgisinden vazgeçmedi. Çünkü Türkiye'de siyasal islamın önderleri antiemperyalist, antisemit ve Batı karşıtı dünya görüşüne sahip.

Raporda, ABD'nin Türkiye'deki etkisinin sınırlı olduğu, Obama yönetiminin Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona destek vermesi için çaba sarf ettiği ancak Ankara'nın bu anlaşmayı PKK'ya karşı operasyonlar için kullandığı belirtiliyor.

Edelman imzalı raporda AKP içindeki dengelere de değiniliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP politikalarından ağırlığı vurgulanıyor. AKP'de ideolojik sürekliliğin bulunduğu belirtiliyor. Bülent Arınç ve Abdullah Gül gibi isimlerin alternatif oluşturmadığı ifade ediliyor.

Raporda, F tipi örgüte ilişkin de dikkat çeken tespitler var. Batı yanlısı olan örgütün yargıya sızdığı, sahte belgelerle Ergenekon ve Balyoz gibi tertipler yaptığı Batı'nın da desteklediği tertiplerle subay, akademisyen ve gazetecinin mağdur edildiği vurgulanıyor.

ulusalkanal.com.tr

Bordo Bereliler "Türkiye'nin Kandil"ini PKK'dan temizledi Gündem AKP'nin vaatleri ne olacak? Gündem Üstün Akmen'e veda! Gündem Operasyondan dönen askerlere hain tuzak Gündem