"Taraflar Münih Anlaşması'na uyarsa top atışları durur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama'yla yaptığı telefon görüşmesinde Münih Anlaşması şartı öne çıktı. Erdoğan, Azez'in düşmesi halinde Türkiye'nin göç ve güvenlik sorunuyla karşılacağını belirtti "Top atışlarının durması için Münih Anlaşmasına uyulsun” dedi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ise Türkiye'nin Suriye'ye girmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama’yla önceki gün yaptığı 80 dakikalık telefon görüşmesinde Azez konusunun da görüşüldüğü ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı ve diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre Erdoğan Obama'ya Azez'in düşmesi halinde Türkiye’nin göç ve güvenlik sorunuyla karşılacağını belirtti. Obama'nın top atışları durdurulsun isteğine ise Erdoğan; “Münih’te varılan anlaşmaya uyulursa top atışları durur.” yanıtını verdi.

Obama ise "Putin’e muhaliflere yönelik saldırıları durdurun dedim" ifadesini kullandı. Erdoğan Türkiye’nin güneyinde koridor oluşturulmasına izin verilmeyeceğini vurgulamıştı.

12 Şubat’ta Münih’te yapılan ‘Uluslararası Suriye Destek Grubu’ toplantısında, Suriye genelinde bir hafta içinde devreye girecek ateşkes üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı televizyon programında ABD ile yaşanan PYD krizini değerlendirdi. PYD'ye destek veren Amerika'nın fotoğrafın bütününü göremediğini söyledi.

YPG'nin bağlantılarına dikkat çeken sözcü Kalın, Türk askerinin Suriye'ye girmesi ve Rusya ile savaşmasının söz konusu olmadığını da belirtti. İbrahim Kalın topçu atışları konusunda ise Münih anlaşması vurgusu yaptı.

Topçu atışlaryla ilgili bir açıklama da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Mevkidaşları ABD'li John Kerry ve Suudi Ahmet El Cubeyr ile telefonda görüşen Çavuşoğlu, Münih'te Anlaşmasının yürürlülüğe girmesi halinde top atışlarının duracağını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

Başbakan Davutoğlu: Türkiye genelinde güvenlik tedbirleriyle ilgili kapsamlı değişimlere gidiyoruz Gündem Sur şehitlerine veda Gündem Onur Özbizerdik adliyeye sevk edildi Gündem 10 F-16 uçağı ile devriye uçuşu Gündem