Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış Ulusal Kanal'a konuştu: Perinçek-İsviçre davasında Doğu Bey'in milli duruşu çok önemliydi

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Abone ol

Çekya’da koronavirüs ile mücadele sürecini değerlendiren Bağış ‘’Çek Cumhuriyetinde ilk günden itibaren vatandaşlar salgına karşı çok büyük duyarlılık gösterdi.Hükümetin kamuya açık alanlara maske ile çıkılmasını kısıtlamasından sonrna vatadandaşlar bu tedbirlere çok sıkı bir şekilde uydu.Şu anda test sayısı 200 binler civarında ve Hastaların 3te 1i iyileşmiş durumda.Son gün 58 yeni vaka belirlendi. Bu bugüne kadar ki en az sayı. Hükümet tedbirleri yavaş yavaş gevşetmeyi başlattı.Ancak gelişmelerin gidişatına göre bir takım gevşetmelerin yeniden gözden geçirebileceği duyuruldu.'' Çekya’nın başarısının altında iki sebep yatıyor diyen Bağış, ''Birincisi maske kullanımına çok dikkat edilmesi. İkincisi ise sosyal mesafeye özen gösterilmesi. Herkes bu konularda tedbirli ve dikkatli. Bu nedenle ölüm oranları da oldukça düşük kaldı’’ dedi.

ÇEKYA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARIN DURUMU

Çekya’daki Türk vatandaşların durumunu da değerlendiren Bağış, ’’Burada yaklaşık 5000 vatandaşımız yaşıyor. Çok şükür ki hayatını kaybeden vatandaşımız yok. Bazı öğrenci kardeşlerimizde korona virüs tespit edildi ve hepsi iyileştiler.

Ramazan dolayısıyla Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelen vatandaşlarımız içinde bizim gönderdiğimiz 107 vatandaşımız var. Bunların 90’ı Erasmus öğrencisiydi. Şu anda Karabük’deki devlet yurtlarında karantinadalar. Bütün ihtiyaçları sağlanmış durumunda.''

''VATANDAŞLARINA HASSASİYET GÖSTEREN BAŞKA BİR ÜLKE OLMADI''

Koronavirüsle mücadelede Türkiye'nin başarısının altını çizen Bağış, ''Dünyada virüse karşı kendi vatandaşlarına böylesine hassasiyet gösteren başka bir ülke olmadı. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ramazan ayında evlatlarımız ailelerine kavuşsunlar diye çok kapsamlı bir program uygulandı. Çok şükür devletimiz yurt dışındaki vatandaşlarımızı getirtebilecek inmkanlara sahiptir. Bugün Bosna Hersek’te ülkesine gitmek isteyen vatandaşlara parlementodan onay çıkmıyor. İşte bu örneklerle devletin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Devletiniz güçlü ise siz de birey olarak güçlüsünüz. Eğer devletiniz zayıf ise sizin birey olarak hiçbir anlamınız kalmıyor.

''PERİNÇEK-İSVİÇRE DAVASINDA DOĞU BEY'İN MİLLİ DURUŞU ÇOK ÖNEMLİYDİ''

24 Nisan sözde Ermeni Soykırımı ile mücadele ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bağış ’’Doğu Bey AİHM’de yargılanırken siyasi görüşlerimiz farklı bile olsa Avrupa parlementosuna üye bütün vekillerimizle birlikte Doğu Bey'in yanında olduk. Bu konudaki milli duruşu çok önemliydi.Bu hepimizin hassas noktası.Avrupa’ya ABD’ye ve Kanada’ya baktığımız zaman Ermeni toplumunu yönetenlerin büyük bir kısmının ülkelerindeki diğer hristiyan toplumlarının içinde Ermeni toplumunun erimesini önlemek için bu soykırım yalanına tutunduklarını görüyoruz.Zaten hristiyan olan Ermenilerin diğer hristiyan toplumlarla birlikte olmasını engelleyen şey Türk düşmanlığı. Bu konu Türkiye ile Ermenistan arasında çözülecek olsa kısa sürede içerisinde çözülür. İki ülke oturur mantıklı bir şeklide tartışır ve konuşur. Ama diyasporadaki Ermeniler için tek önemli konu toplumu bir arada tutmak ve erimesini önlemek.

Cumhurbaşkanımızın Başbakan iken Ermenistan’a bir çağrısı vardı.Gelin arşivleri açalım. Hatta Almanya, İngiltere ve Rusya’nında arşivlerini açmasını sağlayalım demişti. Ermenistan o gün bu gündür bu çağrıya cevap vermedi. Onlar için görüşmenin ön koşulu bu yalanın kabul edilmesi ancak hiç kimse işlemediği bir suçu kabul etmez.Türkiye’de bu konudaki hassasiyetini en net şekilde ortaya koyar.

''PARLAMENTOLARIN GÖREVİ TARİH YAZMAK DEĞİLDİR''

Parlemantoların görevi tarih yazmak değildir. Geçmişi tespit etmek parlemantoların işi değil o akademisyenlerin işidir. Bu diyaspora hep parlementolar üzerinden Türkiye’ye baskı uygulamak istedi ama bu tür baskılar bizi hiçbir zaman etkilemedi. Biz doğru bildiğimiz yolda devam ediyoruz. Geçtiğimiz 24 Nisan’da Sayın Cumhurbaşkanımız Ermenilerin Türkiye’deki patriğine bir mektup yazdı. Biz iki tarafında o dönemde karşılıklı acıların yaşandığını kabul ediyoruz.Bu bir dünya savaşı içersinde yer alan bir iç savaştı.Ancak önemli olan yeni acılar yaşanmaması için nefretin yayılmaması için çaba göstermek.Bu meselede de önümüze bakmamız lazım.Ön koşulsuz ve şartsız Ermenistan ile beraber ortak projeler üretilmesi lazım.

SOYKIRIM YALANI KONUSUNDA ÇEKYA'YA GERİ ADIM ATTIRILDI

Ermeni soykırımı yalanına karşı Avrupa’daki çalışmalar ile ilgili olarak da Bağış ‘’Ben göreve başlayalı 5 ay oldu. Bizden evvel malesef burada parlementoda da bir sözde soykırım kararı geçmiş. Ben gelir gelmez parlemento yetkilileri ile görüşmeler yaptım. O kararın sadece o yıl için geçerli olduğunu ve artık hükmünün kalmadığını söylediler. Bende bu konuda bir hassasiyetimiz olduğunu söyledim. Çekya’ya meclis başkanımız ve dışişleri bakanımız gelecekti.Yetkililere eğer böyle bir tasarı 24 nisanda gündeme gelirse bütün bu ziyaretler iptal edilir ve yaklaşık 3 buçuk milyar dolar olan ticaretimizde bundan çok zarar görür dedim.Çekler pragmatik insanlar olduğu için hemen olayı kavradır ve çok şükür bu sene öyle bir girişim olmadı. İlerde de sorun yaşamamak için önlemlerimizi almaya çalışıyoruz.Biz bunlara karşı bir bilgilendirme çabası içindeyiz.

Katar'dan gelen Türkler karantinaya alındı Gündem Akdeniz İttifakı genişliyor Gündem Türk Ordusu 2 HTŞ'liyi etkisiz hale getirdi Gündem Nur Yerlitaş hayatını kaybetti Gündem