Almanya'da gerginlik

Almanya'nın Hamburg kentinde gerginlik tırmanıyor. Arka arkaya yapılan eylemler nedeniyle bazı semtler "tehlikeli bölge" ilan edildi. Bu adımla birlikte eylemler daha da arttı.

Abone ol

Lampedusa adası açıklarında batan gemiden kurtulduktan sonra Hamburg’da sığınma talebinde bulunan mültecileri polisin yoğun bir şekilde kontrol etmesiyle başlayan protestolarin ardindan Alman solcularinin yogunlukla bulundugu semtte bulusma merkezi olarak lanse edilen Rota Flora“nin kapatilmak istenmesi ve gösterilerin hizla yayilmasi üzerine eyalet Icisleri Bakanligi bazi bölgeleri „tehlikeli bölge“ ilan etti.

Hamburg eyaleti Icisleri Bakanligi 3 Ocak tarihinden itibaren yayinladigi bir kararnameyle, Hamburg“da göcmenlerin ve Alman solcularin yogunlukla yasadigi ve olaylarin cikis merkezi olan Altona, Altona-Altstadt, Sternschanze, St. Pauli ve Eimsbüttel ilcelerini „tehlikeli bölge“ ilan ederek, adeta bu semtlerde olaganüstü hal ilan etti.

Aralik ayinda Hamburg“da Sternschanze semtinde Davidwache adli polis karakoluna düzenlenen saldirinin ardindan, sözkonusu kirmizi hat olarak nitelendirilen bölgelerde eyalet Icisleri Bakanligi“nin direktifiyle kimlik kontrollerinin artirilmasi, orada oturan mahalle sakinlerinin aranmasi ve insanlari genel süpheli, zanli altina düsüren bir politika izlemesi üstelik bu kararin sosyal demokrat eyalet hükümeti tarafindan uygulanmasi basta muhalefet partileri, mahalle sakinleri , Dijital Derneği , Verilerin Koruma Insiyatifi , Alman Gazeteciler Birliği , Daha Fazla Demokrasi Derneği , Avukatlara inisiyatifi, Evler Gözetim Karşı Hamburg Inisiyatifi , Gazeteciler ve Yazarlar Birliği ve diğer bazı sivil toplum kuruluşlarin yogun tepkisine yol acti.

Almanya“nin ciddi önde gelen gazetelerinden Der Spiegel, „ Hamburg“da Akil Yerine Panzer Politikasi“ basligiyla verdigi haberinde, Hamburg'da Davidwache polis karakoluna birkac gun once bazi sol gruplar tarafindan saldiri duzenlendiginin ileri surulmesinin ardindan sosyal demokrat eyalet hukumeti bazi semtleri tehlikeli bolge ilan etti. Gostericilere polisin panzerli yaniti ve sivil hakki ihlal etmesi tepkilere yol acti, SPD hukumetinin ic politikada yanlis uygulamalari tek basina iktidar olan SPD'yi zora sokmakta“ yorumunu yapti.

Polis adına yapılan açıklamda, ayrıca Lampedusa, Refugee-mültecilerine kalma hakkı,, Esso-evlerinin boşaltılmasına ve Rote Flora'ya yönelik SPD'nin politikalarına tepki olarak binlerce göstericinin eylemleri ve eylemlerde çıkan olaylar gerekçe olarak gösterilirken, Hamburg polisi hafta sonu kirmizi hat sinirlari icinde 400 kisinin üzerinde arama yapti, 45 göstericiyi gözaltina aldi.

Adeta olaganüstü hal bölge uygulamalarini andiran sözkonusu bu kararin ne zaman kaldirilacagi ise henüz belli degil. Uygulama bugün Hamburrg eyalet parlamentosu Icisleri Komisyonu“nda ele alinacak.

Göcmenlerin de yogun yasadigi bu semtlerin tehlikeli bölge ilan edilmesine Sol Parti, Yesiller Partisi ve Korsanlar Partisi siddetle tepki göstermekte.

„SOL PARTI KARARI ANAYASA MAHKEMESINE GÖTÜRMEK ISTIYOR“

Hamburg eyaleti Sol Parti Milletvekili ve partinin Icisleri Komisyonu Sözcüsü Christian Schneider, kararin anayasaya aykiri oldugunu ve bu kararla herkesin genel süpheli ve zanli olarak gösterilmeye calisildigini öne sürdü.

Hamburg eyaleti Icisleri Bakanligi“nin bu kararini Anayasaya Mahkemesine tasimak istediklerini de ifade eden Schneider, eyaletin ic politika anlayisini sert bir sekilde elestirdi,.

YESILLER PARTISi : MÜLTECI POLITIKASI TARTISILARAK CÖZÜLÜR

Hamburg eyaletinin mülteci politikasini elestiren Yesiller Partisi Milletvekili ve partinin Ic Politika Komisyonu Sözcüsü Antje Möller, mülteci politikasinin tartisilarak cözülebilecegini söyledi.

Möller, „“Bu ülkede herkesin özgürlük hakki var. Ancak, genis bir bölgeyi tehlikeli bölge olarak lanse edip, insanlari genel süpheli altzina sokmak kabul edilir bir sey degil“ dedi.

YABANCILAR HUKUKU ALANINDA UZMAN AVUKAT MAHMUT ERDEM : „“ANAYASAL HAK CIGNENEMEZ“

Hamburg“lu Sosyal Demokrat Partili Icisleri Bakanligi tarafindan bazi semtlerin kirmizi bölge olarak ilan edilme kararini ve bu kararin ne zamana kadar gecerli oldugunun bilinmedigini elestiren yabancilar hukuku alaninda uzman avukat Mahmut Erdem, Hamburg“da verilen sözkonusu bu kararla anayasal hakkin cignendigini söyledi.

Erdem, „“Hamburg“da adeta olaganüsti hal uygulamasi gibi bir uygulama var. Bu semtler genellikle solcularin, devrimci genclerin, göcmenlerin oturdugu semtler. Lampedusa“dangelen siginmacilara uygulanan kimlik kontrollerinin ardindan bu olaylar daha da artti. Eylül ayindan beri cesitli yogunlukla gösteriler devam etmekte. Bilindigi gibi polis yasasinin 4. maddesi, 2. paragrafina göre bilgi toplama uygulamasi var. Ancak, bu yasa anayasa tarafindan güvence altina alinmistir. Yani polis yasasi esas alinarak bilgi toplayacagiz diye kisinin sahip oldugu anayasal haklar cignenemez. Örnegin bir kisinin cantasi aranamaz, sürekli kontrol edilemez. Ancak süphe teskil eden zanlilarin üzeri aranabilir. Kontroller rencide edici “ dedi.

HAMBURG“DA POLIS DEVLETI ANLAYISI HAKIM

Hamburg“da son yillarda adeta „polis devleti“ anlayisiyla eyaletin yönetildigine dikkati ceken Erdem, „“Hamburg“da adeta polis devlet anlayisi var. Hukuksal haklar cignenmekte, ihlal edilmekte. Konunun Anayasa Mahkemesine tasinmasi gerekiyor“ seklinde aciklamada bulundu.

Almanya'nın Hamburg kentinde 21 Aralık günü "Rote Flora" adlı kültür merkezinin kapatılmasına tepki olarak aşırı sol gruplar tarafından düzenlenen yürüyüşte, polis ile göstericiler arasında çatışma yaşanmış, 120 polis ve 500'e yakın gösterici yaralanmıştı.

Hamburg- Süheyla Kaplan

ulusalkanal.com.tr

FED'e ilk kadın başkan Dünya Irak'ta tansiyon yüksek Dünya Bu kentte El Kaide yönetimi ele geçirdi Dünya İşte Arap ''baharının'' kaybı Dünya