Yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu dağıldı

Abone ol

CHP'li Tezcan, "İki haftadan beri çalışmasını sürdüren Anayasa Mutabakat Komisyonu'nun çalışmaları, Meclis Başkanının 'bundan sonra çalışmaların devam edemeyeceğini' ifade etmesiyle son buldu" dedi.

"BİZ BU SÜRECİ ANAYASA İLE BİRLİKTE BİR DARBE HUKUKUNDA ARINMA SÜRECİ OLARAK ALGILADIK"

Basın toplantısı düzenleyen Bülent Tezcan, "Biz bu süreci Anayasa ile birlikte bir darbe hukukunda arınma süreci olarak algıladık ve Türkiye'yi temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran bütün alt mevzuatı da eş zamanlı ele alacak bir Anayasa çalışması yapmamız gerektiğini ifade ettik. Kurucu ilkelerden taviz vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokrasi ekseninde hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı esas alan bir Anayasa çalışması yapılabileceğini söylemiştik. Komisyonun ilk toplantısından itibaren heyetteki arkadaşlarla beraber ısrarla bu tutumumuzu ifade ettik" diye konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ DAYATMASININ ORADA BİR YENİ ANAYASA YAPMASININ ÖNÜNÜ KAPATMIŞTI"

Tezcan, "Anayasa çalışmasına başlamadan önce ilk iki maddenin görüşülmesinde hem komisyonun adı hem de görevi, görev alanının ne olduğu tanımlanma sürecinde biz yola doğru çıkmak gerektiğini ifade ettik ve üç meselenin çözülmesi gerektiğini söyledik. Bunlardan birisi Parlamenter demokrasi ekseninde bir Anayasa çalışması yapılması gerektiği. Hükümet sisteminde anlaşmadan yola çıkılması halinde sorunları halının altına süpürmekten başka bir şey yapamayacağımızı ifade ettik. Çünkü 24. dönem Anayasa çalışmalarında 25 aylık çalışmanın sonunda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Başkanlık rejimi dayatmasının orada bir yeni Anayasa yapmasının önünü kapatmıştı. Masanın dağılmasına neden olmuştu" diye konuştu.

"KOMİSYON ÇALIŞMALARINI AKP VE CUMHURBAŞKANININ YAN KOL FAALİYETİ HALİNE GETİRMEK İSTEDİKLERİ ORTAYA ÇIKTI"

Tezcan, "Niyet Haziran ayına kadar süreci oyalayıp, Haziran ayına kadar komisyonu çalışıyor gibi gösterip, bu Komisyon'da bir şey yapamıyordu, 'Başkanlık rejimi' dedik, onlarda 'Parlamenter rejim' dedi diyerek, komisyon çalışmalarını AKP ve Cumhurbaşkanının yan kol faaliyeti haline getirmek istedikleri net olarak ortaya çıktı" dedi.

"ÇALIŞMA USULLERİ BELİRLENİRKEN SAPTANMASI VE MUTABAKATIN OLMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİK"

Tezcan, Çalışma usulleri belirlenirken saptanması ve mutabakatın oluşması gerektiğini belirttiklerini, bu üç temel meselede arzu ettikleri mutabakatı göremediklerini, bu üç maddede mutabakat olmadığı için 24. dönemde anlaşılan 60 madde ve yargının bağımsızlığı sağlayacak hükümleri de dahil ederek çıkarmayı önerdiklerini söyledi. DHA

Teröristler yine okul yaktı Gündem Kılıçdaroğlu'ndan Davutoğlu'na yanıt Gündem "Kanlı Pazar" anıldı Gündem Türkiye Barolar Birliği'nden Cerattepe açıklaması: Artvinlinin davası Türkiye'nin davasıdır Gündem