Yeni böcek türü bulundu

Hakkari Üniversitesi'nce yürütülen çalışmalarda eklem bacaklılardan yeni bir akar cinsi tespit edildi. Bu cinse "starchia hakkariensis" adı verildi.

Abone ol

Hakkari Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nca (MYO) yürütülen çalışmalarda, eklem bacaklılardan yeni bir akar türü bulundu.

DÜNYADA 10 CİNSİ TESPİT EDİLDİ

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Uluçay, yaptığı açıklamada, bir yıllık çalışmanın ardından il merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Üzümcü köyünde keşfedilen akar türünün dünyada 10 cinsinin tespit edildiğini söyledi.

"STARCHİA HAKKARİENSİS" ADI VERİLDİ

Hakkari'de çalışmalarda akarın onbirinci cinsini bulduklarını belirten Uluçay, bu cinse "starchia hakkariensis" adını verdiklerini ve yapılan bu araştırmanın makalesinin ise "International Journal Of Acarology" dergisinde yayınlanıp kabul edildiğini ifade etti.

MANTARLARLA BESLENİYORLAR

Hakkari'nin bu alanda hiç çalışılmamış ve el değmemiş bir bölge olduğunu kaydeden Uluçay, şöyle konuştu: "Bu tür üzerinde yaklaşık bir yıldır çalışıyorum. Hakkari dağlarında dolaştım ve en sonunda Üzümcü köyünde bulduğum ve 'starchia hakkariensis' ismini verdiğimiz akarı buldum. Kenelere benzeyen akarlar, 8 bacaklı eklem bacaklılar olup bitki döküntüsü ve mantar parçaları gibi besinlerle beslenir. Çalışmalarımıza üniversitemizin verdiği desteklerle devam ediyoruz. Buralardan daha farklı türlerin de bulunabileceğine inanıyorum."

Erzurum'da feci kaza: 5 ölü 7 yaralı Yurt Angus çiftliğine tepki Yurt Madenci minibüsü TIR'la çarpıştı! Yurt Tarihi çarşıda korkutan yangın Yurt