Enerji krizini azaltma için 7 öneri
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı odalardan Küresel enerji krizinin ülkemize yansımalarını önlemek için 7 öneri açıkladı. Öneriler arasında toplu taşımaya ağırlık verilmesi, elektrik ve doğal gazda KDV ve ÖTV oranlarının düşürülmesi, döviz endeksli uygulamalara son verilmesi ve enerji verimliliğini artırılması gibi başlıklar yer aldı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı odalar küresel enerji krizi ile ilgili ortak bir açıklama geldi.
Açıklamada küresel “enerji krizi”nin ülkemizde yaşanan yansımalarını önlemek ve bu olumsuz gidişi durdurabilmek için 7 öneri sıralandı.
Yapılan önerilerde ilk madde petrole ayrıldı. Petrolün üçte ikisini tüketen ulaşım sektöründe toplu taşımaya ağırlık verilmesi gerektiği vurgulandı.
Konutlarda elektrik, doğal gaz ve suda KDV oranı yüzde 1’e çekilmesi ve ÖTV oranlarının düşürülmesi gerektiği belirtildi.
Elektrik üretiminde öncelik ve ağırlığın, dışa bağımlılığı artıran ve ithalat faturasını yükselten ithal kömür, petrol ve doğal gaza değil, başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir kaynaklara verilmesi önerildi.
7 maddelik öneride Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması kapsamında devam eden döviz endeksli uygulamalara derhal son verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Sanayide, ulaşımda, binalarda ve tarımda enerji verimliliğini sağlamaya dönük teşvik ve adımların hızla atılması gerektiğine dikkat çekildi.
Enerji krizini en aza indirmek için dışa bağımlı mazot, gübre dahil tarımsal girdilerde KDV/ÖTV oranlarının yüzde 1’e çekilmeli, sulamada kullanılan elektrik fiyatı indirilmeli ve üretim maliyetleri de düşürülmeli.
Enerji krizinine karşı alınacak son önlem ise düşük gelir grupları için hane başına ayda 230 kwH elektrik ile, bulunulan bölge ve ısınma biçimine göre belirlenecek miktarda doğal gaz halka ücretsiz verilmeli.