Pelerin Kıbrıs için 2. tur

Kıbrıs müzakereleri için İsviçre'nin Mont Pelerin kentinde yapılan zirve, Yunanistan'ın garantilerin kaldırılması şartındaki ısrarı nedeniyle tıkanma noktasına geldi. Toprak paylaşımı başlığının konuşulduğu zirve sırasında, Rum basını bir harita yayımladı. Haritaya göre, Ada'nın yüzde 28 buçuğu Türklere, yüzde 71 buçuğu ise Rum halkına verilecek.

Abone ol

Kıbrıs müzakerelerinin tamalanması için İsviçre'nin Mont Pelerin kentinde yapılan zirve, yeniden tıkanma noktasına geldi.

Dün Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ikinci tur zirvesi için bir araya geldi.

Taraflar, Toprak paylaşımı ve garantörlerin katılacağı beşli konferans tarihini görüştü. Beşli konferansa Ada'da garantör olarak bulunan Türkiye, İngiltere Yunanistan ve Türk ile Rum tarafı katılacak.

Görüşme olumlu giderken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la Rum lider Anastasiadis bir telefon görüşmesi yaptı, zirvenin seyri değişti. Çipras, beşli konferans için Ada'daki garantörlerin kaldırılması ön şartında ısrarcı oldu.

Türk tarafının şarta sıcak bakmaması nedeniyle de görüşmeler tıkanma aşamasına geldi.

İsviçre'deki müzakereler devam ederken Rum basını da Toprak paylaşımı başlığı için bir harita yayımladı. Haritaya göre, mevcut durumda Ada topraklarının yüzde 36'sında bulunan Türklerin hakimiyeti yüzde 28 buçuğa düşecek. Rumların hakimiyeti ise 64'ten yüzde 71 buçuğa çıkartılacak.

Haritada, Türklerin hakimiyetinde bulunan Karpaz bölgesi de Rumlara verilmiş gibi gösterildi.

4-7 Kasım günlerinde Mont Pelerin'de bir araya gelen Türk ve Rum tarafı, Mülkiyet, Avrupa Birliği ile İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı konularını ele almış, müzakereler 20-21 Kasım tarihlerine ertelenmişti.

ulusalkanal.com.tr

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Devlet Bahçeli kavga istiyor Gündem Meclis’te bugün Plan ve Bütçe Komisyonu mesaide Gündem Cezaevindeki FETÖ'cülerin 21 ve 22 Kasım'da olay çıkarmak için hazırlandığı belirlendi Gündem Cinsel istismar düzenlemesiyle ilgili AKP'li vekil Ramazan Can'dan açıklama - CHP ve MHP'den yanıt Gündem