Çevre Mühendisleri Odası: 4 saatte radyoaktif inceleme yapılamaz

Söküm için İzmir Aliağa’ya getirilen Kuito adlı gemide yapılan radyasyon incelemesinin sonucu tartışma yarattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gemi’nin radyoaktif madde içermediği ve temiz olduğu konusunda ısrarlı. Çevre Mühendisleri Odası ise ölcümlerin düzgün yapılmadı görüşünde.

Abone ol

Kuito adlı yüzer petrol depolama gemisinde yapılan radyasyon incelemesi bakanlık ve uzmanları karşı karşıya getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Ölçülen değerler, 50 mikroradyan sınır değerinin altındadır” açıklaması tepkileri de beraberinde getirdi.

‘Mikroradyan’ ölçü birimi, konunun uzmanlarının hemen dikkatini çekti ve tartışma başladı. ‘Radyan’ın açı birimi olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, "Birim, röntgen olmalıydı. 400 metrelik gemi 4 saatte incelenip ‘Gemi temiz’ açılaması yapılıyor. Herhalde turistik gezi yaptılar, çünkü 4 saatte radyoaktif inceleme yapılamaz" dedi.

Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Niyazi Meriç de radyasyon ölçümü için ‘mikroradyan’ diye bir doz birimi olmadığını kaydetti.

Bu eleştirilerin iletimesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, ilk yazılı açıklamada “mikroradyan” olarak duyurdukları birimin “mikroröntgen” olarak düzeltilmesi gerektiği yanıtını verdiler.

ulusalkanal.com.tr

Perinçek'e Azeri algışı! Gündem Abdullah Gül'den Hasan Basri Özbey'e dava! Gündem 20 kişi hakkında iddianame hazırlandı! Gündem MHP'li Rektör Yardımcısı İşçi Partisi'ne üye oldu! Gündem