Barzani tansiyonu yükseltiyor

Barzani'nin referandum ısrarı, askeri ve diplomatik temas trafiğini de hızlandırdı. Irak Bölgesel Yönetimi parlamentosu, Barzani'nin referandum kararını kabul eder etmez, Bağdat yönetimi Kerkük il meclisini lağvetmek için atağa geçti. Başbakan Binali Yıldırım ise Iraklı mevkidaşı İbadi ile telefonda görüştü, ortak mücadele kararı aldı... Ayrıca Türkiye ile İran arasında Genelkurmay Başkanları seviyesinde temas kuruldu

Abone ol

Barzani'nin Irak'ı bölmeyi hedefleyen referandumu parlamentoda kabul edildi. Irak Merkezi Hükümeti hemen yanıt verdi. Kerkük il meclisini lağvetme kararı alındı.

Irak Bölgesel Yönetimi Meclisi'nde, referandum oylandı. 2 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşen oturuma 111 vekilden sadece 65'i katıldı. Vekiller lehte oy kullandı. Karar, yüzde 8 farkla parlamentoda onaylandı.

Aynı zamanda bu oylama sonucunda meclis, referandumun 25 Eylül'de yapılması için Irak Bölgesel yönetimi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu'nu görevlendirdiğini açıkladı.

Meclis'te referandum konusunda krizin çözülmesini ve uzlaşı sağlanmasını isteyenler de vardı. Muhalefetin başını çeken Goran Hareketi, Irak Türkmen Cephesi, İslami Toplum Partisi, İslami Hareket Partisi ve Hristiyan Aşuri Demokrat Partisi oturumu boykot etti.

Meclis önünde basın açıklaması yapan Goran Hareketi Grup Başkanvekili Bırzo Mecid, meclisteki oturumun yasalara uygun olmadığını belirtti.

Erbil'in kararına Bağdat'tan yanıt gecikmedi. Irak meclisinde, Kerkük il meclisini feshetmek için imza toplandı. Şu ana kadar 74 milletvekilinin imzası alınırken bu sayının 200'e çıkması bekleniyor. Eğer istenilen rakama ulaşılırsa söz konusu meclisi dağıtmak mümkün olacak.

Türkiye'nin de referandumun iptali için yürütüğü diplomasi trafiği sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi aradı. Görüşmede, Barzani yönetiminin aldığı referandum kararı konuşuldu. Yıldırım İbadi'ye, Barzani'nin referandumuna karşı beraber çalışılması gerektiğini vurguladı.

Konuyla ilgili bir temas da Türkiye ve İran arasında oldu. İki ülkenin Genelkurmay Başkanları telefonda görüştü. Orgeneral Hulusi Akar ve İranlı mevkidaşı Tümgeneral Muhammed Bakıri arasında ortak işbirliği vurgusu yapıldı. Generaller görüşmede, "Referandumun, bölge için tehlikeli ve olumsuz etkilerinin olacağı" görüşünü dile getirdi.

Beyaz Saray'dan ise ilk kez "referandumu iptal edin" açıklaması geldi. Daha önce "ertelensin" pozisyonunda olan Amerika'nın "iptal edilsin" noktasına gelmesi dikkat çekti. Geçtiğmiz gün Washington ve Erbil masaya oturmuş. Amerika, referandumun ertelenmesi için Kerkük'ü size verelim teklifinde bulunmuştu.

ulusal.com.tr

Barzani'nin referandumuna Şam ne diyor? Esad'ın danışmanı yazdı Dünya İspanya'da referandum gerilimi Dünya Londra metrosundaki saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi Dünya Beyaz Saray'dan Erdoğan açıklaması: Trump'la görüşme 21 Eylül'de Dünya