TBMM Başkanı Kahraman konuştu: Türkiye'nin taklit olmayan yeni bir Anayasaya ihtiyacı var

Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığındaki toplantıda, her partiden üyeler düşüncelerini söyledi. CHP’li Bülent Tezcan, komisyonun adının “Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu” olması gerektiğini söylerken, HDP’li Meral Danış Beştaş, komisyonun aynı zamanda barış için çözüm üretmesi gerektiğini belirtti. MHP ise, komisyon kararlarının oy birliğiyle ele alınmasını talep etti.

Abone ol

“Türk Milleti” tanımını anayasadan çıkarmayı hedefleyen yeni anayasa için kurulan Uzlaşma Komisyonunun ilk toplantısı sona erdi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında yapılan toplantı saat 10:00’da başladı. Komisyonun açılış konuşmasını da Kahraman yaptı.

Kahraman, 2011 yılında kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarından bahsetti. Meclis Başkanı, Türkiye’nin ithal ve taklit olmayan, yalın kalıcı yeni bir anayasaya ihtiyacının olduğunu söyledi. Kahraman, birlik ve beraberliği güçlendirecek anayasa yapım sürecini iyi bir neticede sonlandıracağımıza inanıyorum diye konuştu.

Komisyonda her partiden üyeler komisyonun işleyişiyle ilgili görüşlerini paylaştı.

CHP’li Bülent Tezcan, komisyonun adının “Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu” olması gerektiğini söyledi.

HDP’li Meral Danış Beştaş ise komisyonun aynı zamanda barış için çözüm üretmesini talep etti. PKK açılımını komisyona taşımaya çalıştı.

MHP ise, karar alma mekanizmasıyla ilgili görüşlerini sundu. Komisyonun kararlarını, oy birliğiyle ele almasını talep etti.

Komisyonda Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi partiden 3’er temsilci yer alıyor. CHP ve MHP ilk dört madde için "kırmızı çizgimiz" diyor ve başkanlık sistemine karşı çıkıyor. HDP “Türk Milleti” tanımının yerine “eşit yurttaşlık” kavramının getirilmesini istiyor, AKP ve CHP de “eşit yurttaşlık” kavramının Anayasa’da yer almasına sıcak bakıyor.

ulusalkanal.com.tr

Yargıtay'dan Ali İsmail Korkmaz kararı Gündem İstanbul-Ankara arası 25 dakika oluyor Gündem Dışişleri'nden Rusya açıklaması Gündem Ülkü Ülker hayatını kaybetti Gündem