Ortadoğu uzmanı Robert Fisk yazdı: 56 bin Suriye askerini kim öldürdü?

Abone ol

Ortadoğu uzmanı saygın gazeteci Robert Fisk, Independent gazetesinde yayınladığı makalesinde, Batılı ülkelerin Suriyeli ‘ılımlı muhalefet' konusunda tutarsız davrandığına dikkat çekerek "Rusya'nın Suriye'deki ılımlı muhalifleri vurduğu söyleniyor. Oysa ABD bile 2 ay önce ılımlı muhaliflerin artık kalmadığını açıklamıştı" dedi.

Fisk, ‘Suriye'de ılımlı muhalefet ortadan kayboldu ve iyi adamlar da yok' başlıklı makalesinde, Batılı ülkelerin Suriye krizine ilişkin çelişkili tutumlarını ve Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava operasyonuna yaklaşımlarını mercek altına aldı.

‘BATI MEDYASINDAKİ KORKU KOROSU AKIL SINIRLARINI BİLE AŞTI'

Gazeteci, Rusya'nın Suriye operasyonuna eşlik eden Batı medyasındaki ‘korku korosunun' geçen hafta akıl sınırlarını bile aştığını ifade etti: "New York Times gazetesinin çok sevdiği ‘Amerikalı yetkililer', Suriye ordusunun IŞİD'le savaşmadığını iddia etti. Eğer doğruysa 56 bin Suriye askerini kim öldürdü?— Bu istatistik resmi sır ama gerçek-Suriye savaşında kim öldü? Saçma Özgür Suriye Ordusu mu?"

‘ABD ILIMLI MUHALİFLERİN ORTADAN KALKTIĞINI KABUL ETMİŞTİ'

Batı medyasındaki bu ‘saçmalığın' ılımlı muhalifler konusunda zirveye çıktığını ifade eden Fisk, ılımlı muhaliflerin Nusra Cephesi ile IŞİD saflarına geçtiğini hatta ABD'nin de ortada ‘ılımlı muhalefet' diye bir grubun kalmadığını kabul ettiğini vurguladı.

Fisk şu ifadeleri kullandı: "Bu adamlar (ılımlı muhalifler) aslında Özgür Suriye Ordusu'na sığınan ve ABD ve Avrupa ülkelerinin ‘Batı yanlısı güçler' olarak Suriye ordusuna karşı kullanmayı düşündüğü kişilerdi. Ama Özgür Suriye Ordusu parçalandı ve ‘ılımlılar' ABD'den aldıkları silahları en yüksek teklifi verenlere satarak bu kez Nusra Cephesi'ne ya da IŞİD'e katıldı. Washington, ılımlı muhaliflerin ortadan kaybolduğunu onayladı ve yeni ‘ılımlıların' gerektiği sonucuna vardı. CIA, 70 savaşçıyı silahlandırıp eğitmesi ve savaşmak üzere bu yaz Türk sınırına göndermesi için ikna edildi. Ama bu kişilerden 10'u, Nusra Cephesi tarafından ele geçirildi ve en az iki tanesi idam edildi. İki hafta önce de eski CIA Direktörü David Petraeus, ‘ılımlı muhalefetin' çok uzun zaman önce çöktüğünü duyurdu."

‘RUSYA OPERASYON BAŞLATINCA ILIMLI MUHALİFLER YENİDEN DİRİLTİLDİ'

Fisk, ABD'den gelen ‘Ilımlı muhalifler ortadan kayboldu' itirafından çok kısa bir zaman sonra, Rusya'nın Suriye'de hava operasyonu başlatması üzerine ‘ılımlı muhalefet' söyleminin yeniden gündeme geldiğine dikkat çekti.

"Rusya'nın geçen hafta Suriye'de hava saldırılarına başlamasından birkaç saat sonra, Washington, New York Times, CNN, zavallı BBC ve Batı medyasındaki neredeyse her gazete, bu hayaletleri diriltti ve Rusya'nın Suriye'de Esad'ın ordusuyla savaşan cesur ılımlı muhalifleri vurduğunu yazdı. Aynı kaynaklar bir hafta önce ise artık ılımlı muhalifler diye bir şey kalmadığını söylemişti."

(sputnik)

Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili çok önemli iddia: Çin ve Rusya birlikte vuracak Dünya Snowden'dan ABD'ye 'hapishane' teklifi Dünya Rusya Savunma Bakanlığı: İhlalin nedeni, kötü hava koşulları Dünya Yemen'de başbakan Bahah'ın kaldığı otel vuruldu Dünya