“AKP'de saygı yok“

"AKP hükümeti 10'uncu yılında temel insan haklarına hala saygı göstermiyor. Eylemlerde ağır hak ihlalleri gerçekleştirildi". işte bu ifadeler Uluslararası Af Örgütü'nün haziran ayaklanmasıyla ilgili hazırladığı raporda yer aldı.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü, eylemlerle ilgili raporunu İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

"Türkiye'de toplanma özgürlüğü hakkı şiddet kullanılarak engelleniyor" başlığıyla yayımlanan raporda, eylemlerin barışçıl olduğu ve bir tehdit oluşturmadığı vurgulandı.

Raporda, polis müdahalesi "orantısız ve gereksiz" diye tanımlandı ve "Her ne kadar ihlaller belgelenmiş olsa da sorumlu kişilerin adalet önüne çıkarılması düşük bir ihtimal" ifadeleri kullanıldı.

Rapora göre, İstanbul'da, 11 Haziran'da polis şiddetine yönelik resmi bir soruşturma başlatıldığı açıklanmasına rağmen, soruşturmanın ilerlediğine dair herhangi bir işaret bulunmuyor.

Raporda dikkat çekici bir başka nokta da sivil şiddet. Çünkü rapora göre, "siviller de eylemlere yönelik şiddete katıldı ve bunu yaparken de polis memurlarıyla birlikte hareket etti".

Şiddete başvurdukları kanıtlanmadığı halde, haklarında dava açılan eylemcilerin varlığı da raporda yer verilen bir başka konu. Ethem Sarısülük'ün cenazesine katıldıkları için 73 kişi hakkında açılan dava bu duruma örnek gösterildi.

ulusalkanal.com.tr

Gülsuyu Gözaltıları Adliyede Gündem Yeni 'Paket' geliyor! Gündem Cenazeye izin çıktı! Gündem O iddia yalanlandı Gündem