Paris'te terör saldırıları! Çok sayıda ölü ve yaralı var
Charlie Hebdo dergisine yönelik saldırılarla gündeme gelen Fransa, kanlı bir günü daha yaşadı. Fransa'nın başkenti Paris'te peş peşe 7 ayrı noktaya saldırı düzenlendi. Paris'te Fransa-Almanya maçının oynandığı stadyumun yakınında bomba patlatıldı. Rock konserinin yapıldığı bir konser salonu üzerinde patlayıcı düzenek olan saldırganlar tarafından basıldı. Bir restoran kalaşnikoflarla tarandı. Bir metro istasyonu bombayla patlatıldı. Paris'in en işlek 2 caddesi de otomatik silahlarla tarandı. Saldırılarda toplam 127 kişi hayatını kaybetti 99' ağır 250 kişi de yaralandı
Avrupa kabus yaşadı. Fransa'nın başkenti Paris, aynı gece peş peşe 7 ayrı terör saldırısıyla kana bulandı.
İlk saldırı, Fransa ile Almanya arasında dostluk maçının oynandığı stadyumun yakınında yapıldı. Maç sırasında büyük bir patlama sesi duyuldu.
Maçı statda izleyenler arasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da vardı. Patlamayla birlikte oyun durdu. Stadyumdakiler büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Ortalık bir anda karıştı. Hollande, özel ekipler tarafından yoğun güvenlik önlemleri altında dışarı çıkarıldı. Tribünlerdeki seyirciler de bir anda sahaya akın etti. Binlerce kişi saatlerce statda mahsur kaldı. Önlemlerin alınmasıyla kapılar açıldı, stadyum tahliye edildi.
İkinci ve en kanlı saldırı Bataclan konser salonuna yapıldı. Bir rock konseri sırasında 4 silahlı saldırgan salona girdi. Saldırganlar bin 500 kişinin olduğu salona önce el bombaları attı sonra da kalabalığın üzerine ateş açtı.
Salonda bir anda panik başladı. Salondakilerin bir bölümü dışarı kaçtı. Kaçma şansı bulamayanları da üzerlerinde patlayıcı düzenek bulunan saldırganlar rehin aldı.
Teröristler rehinelerin çoğunu öldürüldü. Terörle mücadele ekipleri opersayonla konser salonuna girdi. Bu sırada saldırganlardan üçü üzerindeki bombayı patlattı. Diğer saldırgan da polisler tarafından vurularak öldürüldü. Konser salonunda 100 kişi hayatını kaybetti.
Saldırıların bir başka hedefi Paris'in doğusundaki bir restorandı. Kalaşnikoflu saldırganlar, restorandaki müşterilere ateş açtı. 10. bölgedeki Bichat sokağı ile 11. bölgedeki Charonne sokağında ise silahlı kişiler arabalardan inerek kalabalığı otomotik silahlarla tarafı.
Paris'teki bir metronun ve alışveriş merkezinin de saldırıların hedefi oldu.
7 terörist bomba düzeneğiyle öldü, 1 terörist ise polis tarafından öldürüldü. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, saldırılarda 127 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 99'u ağır 250 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.
Fransa'yı şoke eden terör saldırıları sonrasında liderler, Fransa'ya destek açıklamalarında bulundu.
ABD Başkanı Barack Obama "Saldırının sadece Fransa halkına değil, tüm insanlık ve evrensel değerlere karşı olduğunu" söyledi. Obama, Fransız halkı ve dünya genelindeki uluslarla birlikte çalışma yolunda gereken her şeyi yapacağız" açıklamasında bulundu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "Fransa hükümetiyle irtibat halindeyiz. Kendilerine Almanya'daki insanların Fransa ile dayanışma içerisinde olduğunu ilettik" ifadelerini kullandı. Almanya, yardımcı olmak amacıyla Fransa'ya özel kuvvetler göndermeyi teklif etti.
İngiltere Başbakanı David Cameron "Dualarımız Fransız halkıyla. Yardım için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise "Kalbinden vurulan Avrupa, barbarlığa karşı tepki göstermeyi bilecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Bir açıklama da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den geldi. Putin, Paris'te yaşanan saldırılardan derin üzüntü duyduğunu bildirdi. Kremlin Basın Sözcüsü, saldırıları düzenleyenlerin cezalandırılması için her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yayınladığı taziye mesajında, saldırıyı şiddetle kınadı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de "Terörü şiddetle kınıyoruz. Terörün her türlüsüne karşı yapılan mücadeleleri destekliyoruz" ifadesini kullandı.
Beyrut'ta IŞİD tarafından 2 gün önce düzenlenen ve 43 kişinin öldüğü saldırıyı hatırlatan Lübnan Başbakanı Tamam Selam'da, Fransa halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirtti.