'Kılıçdaroğlu müfettiş göndersin'

Hatay Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in Samandağ Ayna gazetesine baskıları sonucu ve daha sonra dava açması, Samandağ’da tepki ile karşılandı.

Abone ol

HataySamandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in Samandağ Ayna gazetesine baskıları sonucu ve daha sonra dava açması, Samandağ’da tepki ile karşılandı.

Ayna Gazetesine açılan dava konusu: “İnsan Hakları İhlali ve Kişiyi itibarsızlaştırma” davası açılmıştır.

Mithat Nehir’in geçmişten beri kendisine karşı muhalefet eden insanları baskı yapıldığı, hatta kaba kuvvet kullanıldığı eski meclis üyeleri tarafından iddia edildi.

Samandağ Ayna Gazetesine destek amaçlı gelen siyasi parti yöneticileri, eski meclis üyeleri ve vatandaşlar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek “Samandağ Belediye Başkanın yaptıklarından ötürü bir müfettiş gönderilmesini” istiyoruz dediler.

Destek amacı ile Vatan Partisi ilçe başkanı Gazi Karaali, ilçe yöneticisi Fuat Terzi, Adem Beyaz, Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, eski meclis üyesi Mustafa Yatkın, eski meclis üyesi Behsat Can, eski meclis üyesi Nebil Şat, CHP Kurultay delegesi Mehmet Kamacı, Bağımsız Türkiye Partisi ilçe başkanı Seyhan Miçoğulları, Gazete avukatı Ali Beyaz destek amacı ile gazetenin basıldığı yere gelerek, belediye başkanını baskılardan ötürü eleştirerek, baskıya karşı direnen gazeteye destek açıklamalarında bulundular.

Gazete Avukatı Ali Beyaz “Bu dava basın özgürlüğüne vurulan en büyük davadır. Amacı şudur, kendisini eleştiren bir gazete Samandağ’ında yoktur. Hatta Samandağ belediye başkanını eleştiren yazılarımız hiçbir gazete tarafından yazılmıyor. Ayna gazetesi ona karşı tek yazan bir gazete ve bizim sığınacağımız tek limandır. Biz bu anlamda ayna gazetesinin yanındayız. Hukuk anlamda ise ulusal ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin basının belirli bazı şahsiyetlerin üzerine daha rahat gideceği, hatta Ankara belediye başkanı Melih Gökçek’in bir küfre ilişkin ceza almıştır.” dedi.

Ayna gazetesi sahibi Ümit Sağaltıcı, Gerçekleri savundukları ve yerel yönetimleri eleştirdikleri için baskıya uğradıklarını, susmayacaklarını ve destek verenlere teşekkür etti.

Adem Beyaz (Vatan Partisi Samandağ Basın Sözcüsü):

Beyaz, geliş nedenini gazeteye uygulanan baskıyı kınamak için geldiğini belirtti. “Sayın, Mithat Nehir AKP’den çok şey öğrenmiştir. AKP’de genel tutum şudur: Muhalif olan sesi susturmaktır. Muhalif olanları susturmak bir AKP geleneğidir. Samandağ belediye başkanı Mithat Nehir bunu AKP’den öğrenmiştir. Cesurca Samandağ sorunlarını dile getirmeye çalışan, Ayna gazetesini tebrik ediyor ve dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Sonuna kadar Ayna gazetesinin yanındayız ve baskılara karşı ortak direneceğiz.”

Behzat Can (Eski Meclis Üyesi)

Eski meclis üyesi olan Behzat Can, Mithat Nehir’in meclis üyelerine, gazetelere, kaba kuvvete başvurduğunu iddia etti.. “Belediye başkanın kaba kuvvete başvurduğu görüntülerle sabittir. Biz meclis üyeliği dönemimizde belediye başkanına aykırı bir fikir söylediğimizde belediye içinde ve dışında saldırılara uğradık. Ayna gazetesine geçmiş olsun diyorum.

Samandağ’da yolsuzlukları, çevre katliamları, başı bozuk yönetimi yazmak, suç haline gelmiştir. Ayna gazetesi bu durumda suç işliyor. Gezi olaylarında Taksim’de ağaçların kesilmesine karşı bütün Türkiye ayağa kalktı, ama Samandağ’da, Samandağ belediye başkanın kararı ile 7 bin ağaç kesildi. Yüzlerce dönüm sera gitti, bu CHP’li belediye, kimse bir şey demiyor. Dediği zaman ya dava açılıyor, ya da dayak yiyor. Ben 62 yaşındayım ve ilk kez okudum ve noter kanalı ile irtikap (rüşvet) yapılmış bunu yazmak cesaret ister, ayna gazetesi bunu yaptı ve bunun için dava açıyorlar. Biz şunu bekliyorduk, Cumhuriyet Savcıları harekete geçecek ve bu yolsuzluğun üzerine gidecekti ve olmadı.

Mesele bir cesur gazetenin yazması ile olmuyor, burada siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve sendikalar var. Bunların konuşması ve bu olayların üzerine gitmesi gerekir. Kendi kendine belediyenin arazisini tapuluyor. Kendi yöneticisi olduğu vakfa beş dönümlük araziyi hülle yapıyor. Çevre yolu yapacağız diye yedi bin ağaç kesildi.”

Selim Kamacı (Ziraat Odası Samandağ Başkanı):

Selim Kamacı basının önemine dikkat çekerek şunları söyledi. “Demokrat geçinen bir partiden bir belediye başkanı var ama bütün basını kendi bünyesine alarak diğerlerini susturmaya çalışmıştır. Ayna gazetesine dava açılmış ve baskı uygulanıyor, dava önemli değil, ama sesimizi farklı yerlere duyurmak zorundayız. Bu ilçe CHP’ye oy verir, korkusundan değil, tam teresine zeki, cesur olduğunda CHP’ye oy verir. Ancak CHP bu tür adaylarla ilçemizi cezalandırmıştır. Ben buradan başta Sayın, Kılıçdaroğlu ve yerel yönetimlerden sorumlu kimse, balık ve içkilerini içerek gitmesinler, halkla görüşmeler yapsınlar, bizim ne kadar muzdarip olduğumuzu, ne kadar yolsuzluk içinde yüzüldüğünü anlasınlar. Biz yüzde 92.5 verdik, hiçbir şekilde korkmuyoruz. Ancak biz Kılıçdaroğlu ya da belediye başkanı için vermedik, biz kendi onurumuzu korumak için verdik. Partinden birilerini gönder ve sorunlarını gider”

Mustafa Yatkın (Eski Meclis Üyesi):

Mustafa Yatkın, basının görevinin toplum yararına kurumları denetim değimlidir “Belediye başkanı insanlarla uğraşsın ama basının görevini yapmasına engel olmasın. Basın bir şey yazıyorsa dikkat etsin. Oturup düşüneceksiniz. CHP’den seçilmek bu toplumdan kabul gördü anlamına gelmiyor. CHP’ye ister, istemez oy vermiştir. Bu süreç böyledir. Mithat Nehir’e önerim, bu toplumla barışık yaşamaya çalışmasını öneriyorum. O koltuk kalıcı değildir, yüz katı daha güçlüler terk ettiler. Bunu bilsin istedim.”

Mehmet Kamacı (CHP Kurultay Delegesi):

Mehmet Kamacı davaya sevindiğini ve bu durumdan ötürü de “ Belediye başkanın dava açması zayıf düştüğünü göstermektedir. Samandağ belediye başkanı ile bir nevi başkanlık sistemi yaşıyoruz. Yüzde 92 hayır çıkan bir belediyede sayın belediye başkanımızın, sanki bu oyları kendi almış gibi davranışta bulunması, bunun karşılığında sanki büyük destek varmış gibi basına yönelik baskı yapması, manidardır. CHP Genel merkezi buna bir dur demelidir.”

Seyhan Miçoğulları (Bağımsız Türkiye Başkanı ilçe başkanı):

“Samandağ belediye başkanın yaptığı ilk değil, daha öncede meclis toplantısında, belediye binasında bir gazeteci darp edilmiştir. Belediye başkanın adamları tarafından dışarı çıkarılmıştır. Sayın başkan eleştiriye tahammül olmayan bir tutum içindedir. Basın ona da gereklidir. Ebediyen o koltukta kalmayacaktır. Ama yaptığı usulsüzlükleri, yolsuzlukları millet bilsin istemiyor. Sopada olsa, dava da açsalar basın ve biz susmayacağız.”

Nebil Şat (Eski meclis üyesi):

Nebil Şat, bu yapılanın Samandağ halkına yapılan bir baskı olduğunu belirtti. “Biz Ümit hanımın her zaman bu cesur duruşunun yanında olacağız. Baskıya karşı boyun eğmeyeceğimiz herkesin bilmesini istiyoruz. Ayna gazetesi ve Ümit hanımın yanındayız.”

HÜSEYİN GÜLER

ulusalkanal.com.tr

İstanbul'da bir yeşil alan daha yapılaşmaya açıldı Gündem CHP'den HDP'ye özgürlük çağrısı Gündem Arzu Astsubay komando olmak için zorlu eğitimde Gündem Erdemli Emniyet Müdürü Ali D gözaltına alındı Gündem