Tan Baskını’nın 70. yılında "Sertel Ailesi: Selanik'ten sılaya"

4 Aralık 1945’deki baskınla yağmalanan Tan Gazetesi yöneticileri Sabiha ve Zekeriya Sertel’in özgürlükleri ve ülkelerinden mahrum geçen yaşam öykülerine yer veren sergi, 4 Aralık 2015 Cuma günü, Tan Evi, Ankara Caddesi, Halil Lütfü Dördüncü İşhanı, No. 32, Sirkeci’de saat 18.00’de açılıyor.

Abone ol

“Sertel Ailesi: Selanik’ten Sılaya” sergisi, Tan Baskını’nın 70. yılında, “demokrasi ideali ve halkı için çalışan” iki gazetecinin, Sabiha ve Zekeriya Sertel’in yaşam öykülerini gözler önüne seriyor.

Sertellerin Amerika’da yaşayan torunları Tia (Atiye) O’Brien ve kuzini Nur Deriş tarafından hazırlanan sergi, Tarih Vakfı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yayıncılar Birliği, ve Halil Lütfü Dördüncü İş Merkezi yönetimi işbirliği ile organize ediliyor. Sergide kullanılan fotoğraflar, özel mektuplar ve telgraflar ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

Sergi, 4 Aralık 1945’deki baskınla yağmalanan Tan Gazetesi ve matbaasının bulunduğu yerde, Sirkeci Halil Lütfü Dördüncü İş Merkezi’nde, bir yıl önce “Yokuşun başı: Demokrasi Mücadelesinde Tan Gazetesi” sergisi ile açılan Tan Evi’nde gerçekleştirilecek.

Sergi sunuş yazısında şu cümlelere yer veriliyor: ““Sertellerin hayatı, Sabiha’nın ismiyle müsemma anılarının başlığının da vurguladığı üzere, bir roman gibi. Entrikalarla, casuslarla, ihanetle, suikastlerle, hapislerle ve gözüpek bir idealizm ile dolu bu öykü, nihai olarak Sertellerin basımevinin yıkımına, ülkelerinden, özgürlüklerinden … ve ailelerinden mahrum kalmalarına mal oluyor.”

Tutuklamalara tepki Medya Deniz Yıldırım'dan Ayşenur Arslan'a tepki Medya İngiltere'nin başkentinde bomba paniği Medya Cumhuriyet'e yeni inceleme Medya