Amiral Soner Polat'tan ABD’nin Ankara Büyükelçisi'ne yanıt
Emekli amiral, İstanbul USMER Başkanı Soner Polat, “Türkiye’nin milli gemi ve uçağı ihtiyacı yok” diyen ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’a yanıt verdi. Bass’ın sözlerinin kandırmaca olduğunu vurgulayan Polat, “ABD Büyükelçisi, Türkiye’nin silah sanayisinin ABD’ye bağımlı kalmasını istiyor” dedi.
Amiral Soner Polat, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Bass’ın “milli gemi” ve milli uçak” ile ilgili Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Bass’ın, “ABD’de artık ürün ve hizmetler tek bir ülke veya şirketin elinden çıkmıyor. Global ekonomide, özellikle de bilgi alanında, dünyanın neresinde olduğundan bağımsız olarak şirket ve ülkeler bir ekosistem içinde ortak hareket ediyor. Ürün ve hizmetler için milli sınırlar artık ülkelerin ekonomik gelişmişliği açısından daha az önem arz ediyor” sözlerini tuzak olarak niteleyen Polat, “Çünkü, araçlar ister gemi, ister uçak, isterse tank olsunlar o ülkenin patenti ile üretilirler. Dolayısıyla üçüncü ülkelere satışta her zaman patent sahibi ülkenin söz hakkı vardır. Ürün size ait olmadığından kritik teknoloji size verilmez. Mersedes ne kadar Türk ise o ürettiğiniz o araçta o kadar Türk olur” dedi.
JOHNSON’UN İNÖNÜ’YE MEKTUBUNU HATIRLATTI
Batılı ülkelerin, Doğu’ya karşı gerçek üstünlüklerinin silah teknolojisi olduğunu çok iyi bildiklerine dikkat çeken Polat, “Türk- Amerikan ortak üretimi ve küresel ekonomi gibi laflarla kafa karıştırıyorlar” diye konuştu.
ABD Başkanı Lyndon B. Johnson’un 5 Haziran 1964’te dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye “ABD silahlarını Kıbrıs’ta kullanamazsınız” ifadelerinin yer aldığı mektubu anımsatan Polat şöyle devam etti, “Türkiye, bu nedenle milli uçak ve gemilerini yapmaya mecburdur. Türkiye bu çizgiye girdiği takdirde, ekonomisine katma değer yaratır. Ayrıca en yüksek teknoloji silah sanayisinde olduğu için bunun sivil sanayiye de çok olumlu yansımaları olur. Türkiye, Ford ile başlayarak yüzlerce otomobil markası ihraç etti. Karayollarımızda yüzlerce otomobil markası var. İçlerinde Türkiye’ye özgü bir tek otomobil markası yok. Silah sanayisinde de bu yolu tercih edersek düşeceğimiz durum budur. Ortak yapım adı altında siz bir iki kıytırık teknoloji alsanız bile o teknoloji bir şeyi değiştirmez. Dolayısıyla ABD Büyükelçisinin sözleri tuzaktır, tepeden tırnağı kandırmacadır. Çok büyük bir oyunun parçasıdır. Türkiye’nin bu tuzağa düşmemesi lazım.” Aydınlık