Somali'ye Türk üssü

Türkiye, Katar'ın ardından Somali’ye de askeri eğitim üssü kuracak. 20 kişilik heyet bu amaçla Somali'deki çalışmalarını sürdürüyor. 200 Türk subayının 10 bin Somalili askere eğitim vermesi planlanıyor.

Abone ol

Türkiye, Afrika Boynuzu diye tabir edilen bölgede stratejik konumdaki Somali'ye askeri üs kuracak.

Somali, stratejik olduğu kadar Aden Körfezi’ndeki korsanlar ve El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü nedeniyle bölgenin en riskli ülkesi.

Türkiye BM’nin onayı ile Somali'ye askeri üs kurmak için ön çalışmalara başladı. Somalili askerleri eğitmek için kurulacak üs ile ilgili çalışmalara destek vermek ve planlamalar yapmak için bu ülkeye giden 20 kişilik askeri heyetin temasları sürüyor. Anlaşmanın Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmasından sonra Türk Askeri Eğitim Üssü’nün faaliyete geçmesi bekleniyor.

Üssün, askeri akademinin de bulunduğu başkent Mogadişu’da kurulması planlanıyor. Aksilik olmazsa eğitim üssünün sonbahar öncesi faaliyete geçmesi bekleniyor. Son derece büyük bir alanı kaplaması beklenen eğitim üssünde 200 kadar Türk Subayı 10 bin Somalili askere eğitim verecek. Subayların korunması için Somali'ye askerde gönderilecek. Ancak sayı henüz belli değil.

Somali’de terör eylemleri düzenleyen El Şebab örgütü, Temmuz 2013’de Mogadişu Büyükelçiliği’ne bombalı saldırı düzenlenmiş, özel harekat polisi Sinan Yılmaz şehit omuştu. Türkiye'nin hali hazırda Katar’da da askeri üssü bulunuyor. Türk askerleri Irak'taki Başika üssünde de eğitim veriyor.

ulusalkanal.com.tr

Netanyahu: O Filistinli’nin evini yıkacağız Dünya İhbar şikayet hattı kurdular! 'Alo, burada Türk ürünü satılıyor' Dünya İran milletvekilleri ambargoların kaldırılması kararını Ulusal Kanal'a değerlendirdi Dünya Rusya, AKPM oturumuna katılmayacak Dünya