Iğdır'da yıllardır süren gelenek! Nişanlı kızlara koçlar gönderildi

Abone ol

Iğdır'da yıllardan beri sürdürülen nişanlı kızlara kurbanlık koç geleneği devam ediyor.

Gelenek gereği, Nişanlı kızlara damat tarafı kurbanlık koç alıp süsler ve kız evine hediyelerle gönderilir.Kız tarafı da Kurban bayramında kurbanlık almazlar.

Iğdır'da Kenan Yıldırım ,nişanlısı Tuğba Aslantürk için aldığı koçu güzel bir şekilde süsleyerek nişanlısının evine götürüp teslim etti ve nişanlısına altın bilezik taktı. Oğlan Annesi Töyfe, "Bu Iğdır'da yıllardır süren bir gelenek bizde kurban bayramı öncesi gelinimize kurban aldık kız evine getirdik " dedi.

Nişanlı çift de, "Çok mutluyuz bu geleneğin yaşaması güzel bir olay inşallah bizlerde çocuklarımıza yaparız" şeklinde konuştular.

Iğdır'ın gelenek ve görenekleri üzerine araştırma yapan araştırmacı yazar ve Tuzluca ilçesi Milli Eğitim Müdürü Ziya Zakir Acar, "Iğdır ve çevresinde nişanlı kızlara koç gönderme geleneği Oğuz Türklerine kadar dayanır. Koçlar güzel bir şekilde süslenir bazı yerlerde de de kırmızıya boyanır alın kısmına ayna bırakılır, süslenir. Ayrıca geline bir altın veya bilezik getirilir hediye olarak verilir. Ev halkına da hediye verilir. Böylece kurban bayramı öncesi bu gelenek yapılır.” dedi.

Süslenen koç müzik eşliğinde kız evine götürülerek teslim edildi. Oyunlar oynandı.

Kenan Yıldırım nişanlısı Tuğba’ya bileziğini taktı. Kız annesine bilezik hediye edildi.

Damadın akrabaları hediye olarak nişanlı Tuğba’ya altın taktılar.

Serdar Ünsal / Iğdır

ulusalkanal.com.tr

Lezzetli kavurma nasıl yapılır? İşte hünerli ellerden tarifi Gündem Erdoğan, Batılı ülkelere mesajını Tolstoy üzerinden verdi Gündem Şehitlerimiz bu bayramda da yalnız kalmadı! Şehit aileleri ve yurttaşların tek istekleri var Gündem Sezgin Tanrıkulu rahatsız oldu Gündem