MGK, MİT'e Suriye'ye yardım taşıma görevi verdi mi?

Suriye'ye silah taşıdığı iddia edilen MİT TIR'larının art arda durdurulması, Teşkilat'ın yasal görev sınırlarını bir kez daha gündeme getirdi. MİT Kanunu'na göre teşkilatın operasyonel görevi yok. Bu durum ancak MGK tarafından görev verilmesi halinde aşılabiliyor. O zaman şu soru gündeme geliyor: "MGK, MİT'e Suriye'ye yardım taşıma görevi verdi mi?"

Abone ol

İlk TIR 31 Aralık 2013'te yakalandı. Dün ise yedi TIR daha durduruldu. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "rutin bir görev" kapsamında MİT görevlilerinin TIR'larda bulunduğunu duyurdu.

Suriye'deki terör gruplarına silah taşıdığı iddia edilen TIR'lar, MİT'in görev tartışmasını gündeme getirdi.

MİT Kanunu'na göre Teşkilat'ın operasyonel bir görevi yok. Kanunun 4'üncü maddesinde MİT'in görevleri sayılıyor. MİT'in görevleri arasında, istihbarat toplamak, istihbaratı gerekli makamlara bildirmek ve istihbarat faaliyetleriyle ilgili teknik düzenlemeler için müşavirlik yapmak ve koordinasyonu sağlamak.

Kanunda sayılan görevler arasında, "MİT Müsteşarlığı'nın operasyon yapması" bulunmuyor. Bunun bir tek istisnası var. Yasanın 4'üncü maddesinin F fıkrasına göre MİT, "Milli Güvenlik Kurulu'nda belirlenecek diğer görevleri yapmak" ile yükümlü. Madde şu soruları gündeme getiriyor.

- MGK, istihbarat faaliyeti dışı görev için MİT'e izin verdi mi?

- MGK, Suriye'ye TIR'larla sevkıyat yapılması için emir verdi mi?

- MİT'in görevleri arasında silah nakliyatı var mı?

ulusalkanal.com.tr

Fransa Mahkemesi'nden Ermeni Diasporası'na tokat gibi yanıt Gündem HSYK gündeme alınmadı Gündem Emniyet'teki deprem o ile de sıçradı Gündem Maliki ve Barzani anlaştı Gündem