Facia ile ilgili ilk rapor

İş güvenliği uzmanlarının Soma katliamına ilişkin Çalışma Bakanlığı'na sunduğu ön raporun ayrıntıları ortaya çıktı. Rapora göre, yangının çıktığı bölgede karbonmonoksit ölçer yoktu, tahkimat metal yerine ağaçtı ve yeterli sıklıkta gaz ölçüm cihazı bulunmuyordu.

Abone ol

300 madenciye ve ailesine mezar olan Soma Holding'e ait maden işletmesindeki faciayla ilgili hazırlanan ön raporun ayrıntıları ortaya çıktı. Raporu iş güvenliği uzmanları hazırladı. Rapor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verildi. Ön raporun ayrıntıların Milliyet Gazetesi'nden Arif Balkan yazdı.

A sınıfı iş güvenliği uzmanları ve maden mühendisleri çarpıcı tespitler yaptı. İşte Başbakan Erdoğan kefil olduğu maden ocağındaki ihmaller:

1- Ana nakliyat galerisinde 1400 metrede bağlar arası tahkimat (sağlamlaştırma) uygun değil.

2- Bağlar arası tahkimat için gerekli hasır tel ve ankraj (göçüğe karşı kaya saplaması) çubuk kullanılmamış.

3- Maden şirketi tavanlarda daha sık gaz ölçüm sensörü kullanması gerekirdi.

Ön raporda uzmanlar, yangının çıkış nedeni ile ilgili de bilgiler verdi. Galerinin tavanındaki kömürün içten içe yanmasından dolayı yangın tavandan bir iki metre yukarı kadar ulaştı. Ancak buna rağmen yangın fark edilemedi. Nedeniyse tavanda yeterli sayıda ve sıklıkta karbonmonoksit ölçüm cihazının olmaması...

İki metreye kadar yükselen yangının fark edilmemesi bir katlimı getirdi. Yangın bütün galeriyi sardı ve çökme meydana geldi. Maden şirketi ağaç yerine metal tahkimatlar ve tahkimatlar arası hasır tel ve ankraj çubukları kullansaydı bu göçük olmayacaktı.

Bu ihmaller zinciri galerinin tamamen yanması ve aniden çökmesine neden oldu. Yanma devam edince galerinin hava yolu kapandı ve çıkan karbonmonoksit gazıyle 300 işçi zehirlenerek şehit oldu.

ulusalkanal.com.tr

Hamzaçebi'den şok iddia! ''Bütün suçu ona yıkacaklar'' Gündem Patron işçisini vurdu! Gündem İTÜ'den Alp Gürkan'a şok Gündem Çocuğa gözaltı girişimi Gündem