HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay milli konferans uygulaması 'Diyalog'u tanıttı

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay Ulusal Kanal’da Halil Nebiler’in sunduğu Televizyon Gazetesi programında yeni milli konferans uygulaması Diyalog’u tanıttı.

Abone ol

Diyalog uygulamasına neden ihtiyaç duyulduğundan bahseden Atalay, "Biz Türk Milleti olarak yüz yüze iş yapma alışkanlığına sahibizdir. Tabi salgın sürecinde bunun mümkün olmaması nedeniyle farklı ihtiyaçlar doğdu. HAVELSAN özelinde biz mekandan bağımsız olarak toplantı imkanı sağlayacak uygulamalar arayışı içine girdik. Önce bilinen çok uluslu uygulamaları denedik ancak o uygulamardaki güvenlik zafiyetleri bizi milli teknoloji arayışına soktu. Ekosistemimiz içerisinde bulunan bazı şirketlerin bu uygulamalar üzerinde çalıştığını tespit ettik.En yetkin olan ile iş yapmaya karar verdik .Uygulamaya çok zorlayıcı testler yaptık. Başarılı olduğunu gördüğümüzde var olan eksiklikleri kapattık ve uygulamaya yeni özellikler geliştirdik ve kullanmaya başladık. Baktık ki diğer kurumlarımızın da bu tip uygulamalara ihtiyacı var. Biz de uygulamayı ürünleştirdik ve hafta içinden itibaren kurumlarımızın hizmetine sunduk" dedi.

HAVELSAN kadrolarının süreçte nasıl çalıştığını aktaran Atalay, "Şu anda yaklaşık 2000 personelimiz mevcuttur. Bunların yüzde yetmiş beşini bilgisayar ve elektronik alanında yetkin kişiler oluşturuyor. Bununla birlikte ekosistemimizde var olan 400 kadar şirket var. Toplamda 5000-6000 kadar mühendis gücümüz vardır. Bizimle birlikte çalışan siber güvenlik uzmanlarımız ürünün güvenliği üzerinde çalıştılar. Kalite ve performans uzmanlarımız ürünü test ettiler. Pazarlama bölümümüz ürünün ismi ve pazarlaması üzerinde çalıştılar. Yani çok farklı disiplinden çok farklı personelimiz ürün üzerinde çalışmış oldu." diyerek uygulamanın yapım aşamasından bahsetti.

Atalay, Diyalog sisteminin güvenliğine de, "Uygulamaya kötü amaçlı üçüncü kişilerin erişememesi adına uçtan uca şifreleme yöntemini kullanıyoruz. Bir sonraki versiyonda Tübitak’ın hazırladığı kripto şifreleri uygulamaya ekleyeceğiz. Biz ürünümüzü her şeyden önce kurumsal müşterilerimize hitap etmek için geliştirdik. Uygulama müşterimizin sistemine kurulduktan sonra bizimle bir bağı kalmıyor. Ayrıca web tabanlı bir uygulama olduğu için bilgisayarlara bir programda kurulmasına gerek kalmıyor" diyerek değindi.

Uygulamanın kapasitelerini de değerlendiren Atalay, "Uygulamamızın iki kullanım modu mevcuttur. Birincisi toplantı modu. Bu modda kullanıcının sisteminin kalitesine bağlı olarak 100 kişiye kadar toplantılar yapmak mümkündür. İkincisi ise konferans modu. Bu modda konferas 1000 kişiye kadar dinlenebiliyor" diyerek toplantılar ve eğitim amaçlı kullanım için uygunluğunu dile getirdi.

Atalay, son olarak HAVELSAN’ın diğer faaliyetlerine değinerek, "Havelsan Türk Silahlı Kuvvetleri güçlendirme vakfının bir şirketidir. Misyonumuz başta TSK olmak üzere devletimizin bütün kurumlarını teknolojik anlamda dışa bağımlılıktan kurtarmaktır. Savunmada hava, kara ve deniz alanında yazılımsal katkılarımızın devam ettiğini söyleyebilirim" açıklamasında bulundu.

ulusal.com.tr

Çin'in deneysel uzay aracı başarıyla döndü Bilim ve Teknoloji Milli Savunma Bakanı Akar: Önemli bir adım atıldı Bilim ve Teknoloji Dünya, yılın son Süper Ay'ını izledi Bilim ve Teknoloji 'Hayat Eve Sığar' uygulaması 5 milyonun üzerinde indirildi Bilim ve Teknoloji