Taner Yıldız, Aydınlık'ın haberini doğruladı

Abone ol

Gazze’ye bomba yağdıran İsrail jetlerinin yakıt ihtiyacının Türkiye üzerinden sağlanmasına tepkiler büyüyünce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız suçu Barzani yönetimine attı

İsrail’e Türkiye üzerinden petrol ve jet yakıtı satılmasının ortaya çıkması AKP’de telaşa yol açtı. Gazze’ye bomba yağdıran ve yüzlerce Filistinliyi katleden İsrail jetlerinin yakıt ihtiyacının Türkiye üzerinden sağlanmasına tepkiler büyüyünce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız suçu Barzani yönetimine attı. Yıldız, “Bunu ihale eden ve satan, sevkiyatını yapan Irak. O yüzden, bu satışın sorumlusu Irak’tır. İsrail’e mi, başka bir yere mi satıyor, biz o kısmına girmiyoruz” dedi.

AYDINLIK ORTAYA ÇIKARDI

AKP Hükümeti, Irak Merkezi Hükümetinin “Petrol kaçakçılığına ortak oluyorsunuz” uyarısını dinlemedi ve Barzani’nin Irak’ta çıkardığı petrolün uluslar arası piyasaya satışına ortak oldu. Aydınlık Ceyhan’dan yola çıkan ve kaçak Barzani petrolü taşıyan bir tankerin İsrail’e gittiğini tespit etti. Tankeri adım adım izleyen Aydınlık tankerin yükünü Hayfa Limanı’na boşalttığını belirledi.

Aydınlık, Gazze’yi vuran İsrail uçaklarının yakıtının da Türkiye’den gittiği ortaya çıkarmıştı. Mersin’deki ATAŞ rafinerisinin depolarının bulunduğu limandan yüklenen jet yakıtlarının İsrail Hayfa limanına götürüldüğünü ve çok sayıda sefer yapıldığını belgelemişti.

YILDIZ: SATIŞTAN BİZ SORUMLU DEĞİLİZ(!)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, dün bir gazetecinin, “İsrail’e jet yakıtı satıyor musunuz?” sorusuna verdiği yanıt itiraf niteliğindeydi. Yıldız soruya, “Bunların satışlarından, ihale edilmesinden Kuzey Irak sorumlu. Petrolün sahibi Irak. Bunu ihale eden ve satan, sevkiyatını yapan Irak. O yüzden, bu satışın sorumlusu Irak’tır. İsrail’e mi, başka bir yere mi satıyor, biz o kısmına girmiyoruz. Ama kendilerine sordum, İsrail’e satmadıklarını söylediler” yanıtını verdi.

YAKIT SATIŞINI REDDETMEDİ

Yıldız’ın yanıtının devamında, “Bizim Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak İsrail’e herhangi bir satışımız söz konusu değildir. Biz kamu olarak da böyle bir satış gerçekleştirmiş değiliz. Ne geçen ay, ne de ondan önceki ay biz İsrail’e herhangi bir jet yakıtı satmadık. Bu konudaki hassasiyetimizin, (bunu) soranlardan daha az olmadığının bilinmesini isterim” demesi dikkat çekti. Yıldız’ın “Türkiye Cumhuriyeti olarak İsrail’e bir şey satmadık” sözleri gelişmeleri yakından izleyen diplomatik çevrelerde “itiraf” olarak değerlendirildi. “Bakan İsrail’e petrol ve jet yakıtı satıldığını reddetmedi. Türkiye Cumhuriyeti olarak yapmadık, özel sektöre yaptıysa bizi ilgilendirmez havasında. Suçu başkasına atarak kurtulma çabasında” şeklinde yorumlandı.

IRAK DA BAKANI YALANLADI

Bu arada Irak Merkezi Hükümeti, BOTAŞ’a acil kodla bir yazı göndererek, Ceyhan’dan ihraç edilen Kuzey Irak petrollerinden BOTAŞ’ı sorumlu tuttu. Ayrıca Türkiye’den Kuzey Irak petrolünü yükleyen, taşıyan ve aracılık yapan 3 şirkete yaptırım uygulamaya başladı. Irak’ın milli petrol şirketleri SOMO ve NOC; BOTAŞ’a ikinci resmi bir yazı yazarak United Emblem tankeri, Palmali Shipping&Agency JSC şirketi ve Petromar Survey&Consultancy Ltd firmasının şimdi ve gelecekte Irak liman ve tesislerinden petrol yüklemesi yapamayacağını bildirdi. Irak Merkezi Hükümeti tarafından yasaklanan United Emblem tankeri, İsrail’e gaz yağı (keroser) taşıyan tankerle aynı firmaya ait.

KENDİNİ DE YALANLADI

Taner Yıldız’a Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin ziyareti de soruldu. Yıldız, “Sayın Mesud Barzani’nin 3 bakanın parayla alakalı tahsilat için geldiği yönünde bir haber duyuyorum. Bunun doğru olmadığını söylemem lazım. Geçici olan hesapların, kalıcı hesaplar haline gelmesi ve yetkililerle bu hesapların açılması için geliyorlar” dedi. Yıldız, Barzani yönetimi üzerinden ihraç edilen Irak petrolüyle ilgili ilk tankerin parasının henüz gelmediğini iddia etti. Oysa Bakan Yıldız, 23 Haziran’da yine kameralar karşısına geçmiş ve sevkedilen ilk tankerin parasının Halkbank’a yatırıldığını açıklamıştı. Yıldız, “Birinci tankerin hesabı yaklaşık 97 milyon dolardı, şu anda Halkbank’a 93 milyon dolar, birinci kargo için yatırılmış durumda” açıklaması yapmıştı.

ENERJİ UZMANI VAROL: BAKAN SUÇLULUK TELAŞINDA

Bu arada Aydınlık’a açıklamada bulunan 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Enerji Uzmanı Dr. Tuğçe Varol, Bakan Yıldız’ın açıklamalarını şöyle değerlendirdi: “Bakanın açıklamaları çelişkilerle dolu, suçluluk telaşı içinde. Eğer ihaleler, satış ve sevkiyat, Merkezi Irak Hükümetinin sorumluluğundaysa o zaman bu hükümet neden kendi sorumluluğundaki petrolü taşıyan, denetimini ve acentalığını yapan firmalara süresiz Irak petrolünü taşımama cezası veriyor. Ceza verilen firmalar Kuzey Irak petrolünü Türkiye’nin denetiminde kaçak olarak taşıyorlar. Ben Irak Merkezi Hükümeti’nin İsrail’e satış yaptığına inanmıyorum, oraya giden yakıt korsan olarak gönderiliyor.”

Derya Derviş

Aydınlık

Özerklik için bir adım daha... PKK vergi toplayacak! Gündem Dosyalara Köşk rötarı Gündem O uygulama 1 Ocak 2015'te başlayacak! Gündem THY uçakları jetleri alarma geçirdi Gündem