Satışa çıktı.. Kilosu 900 lira
Rize’nin İkizdere İlçesi’ne bağlı Anzer Yaylası'nda bu yıl üretilen dünyaca meşhur Anzer Balı satışlarına başlanıldı.
Rize’nin 3 bin rakımın üzerinde yer alan Anzer Yaylası’nda üretilen Anzer Balı’nda hacettepe Üniversitesi’nden Anzer Balı olma özelliği taşıdığı tespit edilen balların satışına başlanıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Anzer Balı’nın satışının gerçekleştirildiği Anzer Ballı Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, bu yıl üretimde rekor kırıldığını belirterek, “Bu yıl sezon beklenilenin üzerinde bir verimle tamamlandı. Anzer’de yaklaşık 2 bin 500 kilo bal üretildi. Bunun bin 700 kilosu kooperatifimize teslim edildi. Bilindiği gibi biz bu balları Hacettepe Üniversite’si ne gönderdik. Tahlil sonuçları müspet gelenleri etiketleyip, mühürleyip özel şişelerde satışa çıkartıyoruz. Bin 700 kilo balın bin 300 kilosu olumlu gelmiştir. Aldığımız balların 400 kilosu Anzer balı olma kriterlerine uygun gelmemiştir. Bu balları üreticilerimize iade ettik. Oluklu rapor alan ballarımızı 1 kg, yarım kg ve 250 gramlık şişelerde dolumunu yaptık. Şişelerin üzerinde fiyat etiketi, kurşun mühür ve güvenlik etiketimiz var. Bu şekli ile ballarımızın taklit edilmesi mümkün değildir. Ancak tüketicilerimiz satın aldıkları üründe mutlaka bu güvelik tedbirlerini aramaları gerekmektedir” dedi.
KİLOSU 900 TL
Civelek, 1 kilo Anzer Balı’nın 900 TL’den satışa çıkartıldığını ifade ederek “1 kg bal 900 TL, yarım kilo bal 470 TL ve 250 gramlık şişeler 250 TL’den satışa sunulmuştur. Ayrıca 100 gramlık polenlerimiz 130 TL, 200 gramlık polenlerimiz 240 TL ve 400 gramlık polenlerimiz 470 TL olarak satışa sunulmuştur” diye konuştu.
ARAP KRALLARI SIRADA
Bu yıl bal bekleyen 2 bine yakın sipariş bulunduğunu kaydeden Civelek, “Bu yıl yaklaşık, önceki yıldan sarkan siparişlerle birlikte 2 bine yakın talep var. Buda 1.5-2 ton civarında bir bal ediyor. Bu yıl ki üretimimizle bu taleplerin tümüne karşılamaya çalışacağız. Bu yılda geçtiğimiz yıl oldu gibi Katar Emirliği ve Birleşik Arap Emirliği’nden bal talepleri geldi. Bu balları da büyük elçilikleri aracılığı ile ulaştıracağız. Yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da yoğun talep var. Yurt dışı talepleri de yurt içinde teslim etmek kaydı ile karşılamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
ÜNİVERSİTE ONAYI OLMAYAN BAL SATILMIYOR
Civelek, Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan analizlerde olumlu rapor verilen balların kooperatif tarafından satılmadığına dikkat çekerek “Bizim ballarımız 20 yıldır Hacettepe Üniversitesi'nde tahlil edilmektedir. Prof. Dr. Kadriye Sorgun ve ekibi 1984 yılında Arzer’deki endemik çiçek türleri üzerinde bir araştırma yaptı. Uzun bir çalışma oldu. Anzer'in florasını belirlediler. Bu çalışmaya bağlı olarak Hacettepe Üniversitesi’nde iki tür analiz yapılıyor. Bir tanesi bu çiçeklere ait polenler inceleniyor. Bu çiçeklerden bir tanesi bile balda bulunamazsa bal Anzer Balı olarak kabul edilmiyor. İkinci analiz ise şeker analizidir” ifadelerini kullandı.