İsrail 'Rahmet Kapısı'nı kapattı

Filistin ile İsrail arasındaki gerilim sürüyor. Son günlerde Filistinlileri hedef alan yoğun saldırılar sonrası işgal altındaki Batı Şeria'da gerilim tırmandı. İsrail'e bağlı Kudüs Sulh Mahkemesi, Mescid-i Aksa'daki Rahmet Kapısı'nın geçici kapatılmasına hükmetti

Abone ol

Mescid-i Aksa'ya sık sık baskın düzenlediler. Gazze Şeridine bomba yağdırdılar. Bu kez Batı Şeria sokakları karıştı.

İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da iki noktada silahlı saldırı düzenlendi. Bir İsrailli öldü, ikisi ağır yaralandı. Saldırının ardından İsrail askerleri, Batı Şeria'nın Selfit kentine bağlı Bruqin beldesinde birçok ev ve iş yerine baskın düzenleyerek arama yaptı.

Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Uluslararası Geçici Mevcudiyet Gücü'nün görev süresini uzatmama kararı aldı. Karar sonrası El Halil'in Eski ŞEhir bölgesinde yaşayan Filistinliler endişeli.

Barış gücünü çekilmesi ile radikal Yahudi yerleşimcilerin saldırıları arttı.

Yaklaşık 100 kontrol noktası bulunan kentte, 4 yerleşim biriminde 400'e yakın Yahudi yerleşimci oturuyor. İsrail askerleri Filistinlilere baskı ve yıldırma politikaları uygularken, yerleşimciler de sık sık bölge halkını taciz ediyor.

RAHMET KAPISI

İsrail mahkemesi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'nın doğu surlarındaki Rahmet Kapısı'nın geçici olarak kapatılması yönünde karar verdi.

İsrail'e bağlı Kudüs Sulh Mahkemesi, aldığı kararda, Rahmet Kapısı'na ilişkin dava sonuçlanıncaya kadar söz konusu kapının geçici kapatılmasına hükmetti.

Mahkeme ayrıca, Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden Rahmet Kapısı'na ilişkin davaya en geç 60 gün içerisinde cevap verilmesini istedi.

İsrail'e bağlı Kudüs Sulh Mahkemesi, 5 Mart'ta Kudüs İslami Vakıflar Konseyine Mescid-i Aksa'nın Rahmet Kapısı'nı kapatması için bir hafta mühlet vermişti.

Kudüs İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdulazim Selheb, Mescid-i Aksa'nın Rahmet Kapısı'nın yeniden kapatılması için kendilerine bir hafta mühlet veren İsrail Sulh Mahkemesine cevaben "Konsey olarak İsrail mahkemelerini ve kararlarını tanımıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Mescid-i Aksa'nın en görkemli kapılarından biri olan ve dış tarafı duvarla örülü Rahmet Kapısı'nın iç tarafına, 2003 yılına kadar Harem-i Şerif'in avlusunda bulunan bir bölümden geçilerek girilebiliyordu. Ancak İsrail polisi, Rahmet Kapısı'na girilen bölümü, 2003'te terörist olarak nitelediği "Filistinli illegal bir kurumun çalışmalar yürüttüğü" iddiasıyla kapatmıştı.

İsrail polisinin 2003'ten bu yana kapalı tuttuğu Rahmet Kapısı'na inen merdivenlerin başındaki kapıya 17 Şubat'ta zincir vurması, Filistinliler tarafından "provokatif bir adım" şeklinde değerlendirilmiş ve halkın büyük tepkisine neden olmuştu.

Rahmet Kapısı'nın 22 Şubat'ta Kudüs Yüksek İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdülazim Selheb tarafından açılmasının ardından Filistinliler 16 yıl aradan sonra ilk kez burada namaz kılmıştı.

İran ve Irak Genelkurmay'ı Şam'da Dünya Kırım'ın Rusya'ya katılmasının 5. yıldönümü Dünya Türk heyet Yeni Zelanda'da Dünya İran, Kenya Büyükelçisini bakanlığa çağırdı Dünya