TBMM tarafından belirlenecek 7 HSK üyesi için adaylar belirlendi

Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) TBMM tarafından seçilecek 7 üyenin ismi üzerinde uzlaşma sağlandı. Kurul’un 4 üyesi AKP ve MHP, 3 üyesi ise CHP ve İYİ Parti’nin kontenjanından belirlenecek. Uzlaşmanın ardından toplanan TBMM Anayasa Karma Komisyonu’nda ise seçim yapıldı. Anayasa gereği, seçilecek 7 üyenin 3 katı oranında yani 21 aday, yapılan gizli oylamayla belirlendi.

Abone ol

HSK’nın, Adalet Bakanı ve Bakan Yardımcısı dışındaki 11 üyesinin görev süresi 7 Haziran’da sona erecek.

118 isim, Meclis Başkanlığı’na HSK üyesi olmak için başvuruda bulundu.

2017’de yapılan anayasa değişikliği doğrultusunda HSK’nın 7 üyesi ilk kez TBMM tarafından seçilecek, 4 üye ise doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

TBMM tarafından seçilecek 7 üyenin 3’ü Yargıtay’dan, 3’ü yüksek öğretim kurumlarının hukuk dallarında görev alan öğretim üyeleri ve avukatlar arasından, biri de Danıştay üyeleri arasından seçilecek.

Seçim için toplanan Anayasa Adalet Karma Komisyonu, her bir üyelik için 3 katı adayı gizli oyla belirleyecek ve toplam 21 ismi TBMM Genel Kurulu’nun oyuna sunacak.

Varılan uzlaşmaya göre Cumhur İttifakı’nın listesinde 3 ismin AKP, 1 ismin MHP kontenjanından seçilmesi planlanıyor. 1 ismin CHP, 2 ismin ise parlamentoda sandalye sayısı bakımından en küçük parti olan İYİ Parti’nin kontenjanından seçilmesi üzerinde uzlaşıldı.

21 ADAY BELİRLENDİ

Uzlaşmanın ardından toplanan TBMM Anayasa Karma Komisyonu’nda seçim yapıldı. Anayasa gereği 21 aday, yapılan gizli oylamayla belirlendi. Bu isimler kurum kontenjanlarına göre şöyle:

Danıştay: Aysel Demirel, Musa Heybet, Lütfiye Akbulut

Yargıtay: Ergün Şahin, Ahmet Kar, Faruk Şener, Ömür Topaç, Nevzat Özsoy, Zeynep Şahin, Sinan Esen, Mehmet Reşat Koparan, Sevinç Türközmen.

Avukatlar: Bilal Temel, Alaaddin Varol, Önde Ataseven, Hamit Kocabey, Arzu Sonsuz, Aydın Akpınar

Öğretim Üyeleri: Cumhur Şahin, Mehmet Altunkaya, Müslüm Akıncı

TBMM Genel Kurulu’nda bu adaylar arasından 7 üye gizli oyla belirlenecek. İlk turda üçte iki çoğunluk olan 400 üye, ikinci tura kalması halinde de üye tam sayısının beşte üçü olan 360 üyenin oyu aranacak. Bu turda da çoğunluk sağlanamazsa her bir üyelik için en yüksek oyu alan iki aday arasında kura çekilecek. Ancak, iktidar ve muhalefet arasında uzlaşma sağlandığı için, seçimin kuraya gitmesi beklenmiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: ''Türkiye ile iş birliğinin sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır'' Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı Gündem Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: ''Gazze'deki ateşkes İsrail'i Hamas'ın elinden kurtardı'' Gündem Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: ''İncirlik 75'te sözde kapatıldı çalışma durmadı'' Gündem