FETÖ'cülerin kullandığı ByLock programıyla ilgili Bakan Özlü'den açıklama

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, "Kamuoyunda bilinen 'By Lock' var. Bu yazılımı TÜBİTAK'ta çalışan FETÖ yapılanmasına mensup kişilerin geliştirdiği yönünde elimizde ciddi veriler var." dedi.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Meşhur kamuoyunda bilinen 'By Lock' var. O kriptolu bir yazılım, onun bile bizim işten çıkardığımız eskiTÜBİTAK çalışanları, yani FETÖ yapılanmasına mensup kişiler tarafından geliştirilmiş olacağı yönünde kuvvetli tespitlerimiz var. Yaklaşık 215 bin kişinin haberleştiği bir ağ ve kriptolu bir yazılım bu. Bu yazılımı TÜBİTAK'ta çalışan malum yapıya mensup kişilerin geliştirdiği yönünde elimizde ciddi veriler var." dedi.

"MADALYALAR, FETÖ MENSUBU ÖĞRENCİLERE VERİLMİŞ"

Bilim olimpiyatlarında madalyaların FETÖ mensubu öğrencilere verildiğini kaydeden Faruk Özlü, "Bilim olimpiyatları yapılıyordu. 2011 yılında bu bilim olimpiyatlarında toplam verilen 92 madalyanın 73'ü bu kapatılan liselere (FETÖ bağlantılı) mensup öğrencilere verilmiş. Bu kadar bir taraflılık akla sığacak bir şey değil. 2015 yılında da 114 madalyanın 54'ü veriliyor. Bu olimpiyatları durdurduk." diye konuştu.

"DÜŞÜŞ NORMAL"

Konuşmasında sanayi üretimi verilene de değinen Özlü, "Bizim bu sene toptan büyüme hedefimiz yüzde 4,5 idi. Yaşanan olumsuz gelişmeler oldu. Bu düşüş aslında normal. Olumsuz siyasi gelişmeler olduğu bir ülkede bu tip düşmelerin olması doğal. Bütün bunlara rağmen sanayi sektörü en az etkilenmiştir diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

"TÜBİTAK BURSLARININ BUGÜN İTİBARIYLA TEKRAR AÇILMASI SÖZ KONUSU"

Bakan Özlü, "TÜBİTAK burslarıyla ilgili malum yapıyla ilgili tespit noktasında çalışma yaptık. TÜBİTAK burslarında birtakım kesintiler olmuştur, bunları tekrar değerlendirip, inceledik. Bugün itibarıyla bursların tekrar açılması söz konusudur." şeklinde konuştu.

FETÖ İLE İLİŞKİLİ KİŞİLERİN UZAKLAŞTIRILMASI

Bakan Özlü, darbe girişiminin ardından hem bakanlıkta hem de bağlı kuruluşlarında çok kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini ve bunlara devam ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bakanlığımıza bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşlar var. Bakanlığımız bünyesinde 3 bin 500 çalışanımız var. Bağlı ve ilişkili kuruluşlar ile birlikte yaklaşık 12 bin çalışanımız var. Yürüttüğümüz çalışmalarda komisyonlar oluşturduk. Her birimde, her kuruluşta çalışma grupları oluşturduk. Burada Paralel Devlet Yapılanması veya FETÖ ile ilgili veya müzahir olabilecek isimlerin üzerine tek tek gittik. Burada hata yapmamak da esastı. Kurunun yanında yaşın da yanmaması için ciddi bir çalışma yaptık. En az hata ile bu tespitleri yaptık. Toplamda ilk aşamada 326 personelin işine son verdik. Bunlardan 167'si TÜBİTAK'tandı. İkinci aşamada da 201 kişinin işine son verildi. Bu bize bağlı Patent Enstitüsü, KOSGEB, bunlar personel sayısı daha az kurumlar. Bizim TÜBİTAK bünyesindeki tespit, teşhis ve emin bir şekilde malum yapı ile ilgisi olabilecek olan kişileri belirleme işlemi devam ediyor. Burada 5 kategoride değerlendirdik. İlk 4 ve 5 kategori olanları tamamen çıkardık. ilk 3 kategoriye giren, delilleri tam olarak tespit edemediklerimiz hala var. Onlar üzerinde çalışıyoruz."

Van bombacısı itiraf etti: Darbeyi biliyorduk Gündem 14 akademisyen gözaltına alındı Gündem İstanbul'da elektrik kesintisi Gündem Aralarında Faruk Güllü'nün de olduğu 16 iş adamı tutuklandı Gündem