Pakistan'da neler oluyor?

Pakistan, batı kışkırtmasıyla başlayan eylemlere sahne oluyor. Eylemler başkent İslamabad dahil ülkenin önemli şehirlerine yayılmış durumda. Eylemlerin başındaki isim de uzun süre Kanada'da kaldıktan sonra aniden ülkesine dönen Tahir-ul Kadri.

Abone ol

Amerika, Pakistan'da gladyoyu devreye soktu. Başkent İslamabad'ta başlayan eylemler ülkenin önemli şehirlerine yayıldı.

Başbakan Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği-Navaz, genel seçimlerde bir zafer elde etmişti. Sokak eylemlerinin fitilini de bu seçim ateşledi.

Önce seçimin "garimeşru" olduğu tartışması yapıldı. Bazı gruplar "seçim yasasındaki ifade değişikliğini" bahane ederek oturma eylemlerine başladı. Yasa 16 Kasım’da geri çekildi ancak eylemler bitmedi.

Eylemde dikkat çeken isim ise Tahir-ül Kadri. "Din alimi" olarak tanıtılan ve aynı zamanda Pakistan Halk Hareketi'nin de lideri olan Tahir-ül Kadri, 2013'teki seçimlerden sonra da devreye girmiş ve Pakistan'ı siyasi krize sürükleyen eylemlerin en önemli aktörlerinden biri olmuştu.

Kadri'nin Kanada'da uzun yıllar ikamet ettikten sonra ani bir kararla ülkesine dönmesi ve Pakistan tarihindeki en büyük krizlerden birini tetiklemesi dikkat çekmişti. Kadri o dönem "uzun yürüyüş" adlı bir yürüyüş başlatmış ancak o yürüyüşe önemli bir katılım olmamıştı. Tahir-ül Kadri, Navaz Şerif'i darbe ile deviren General Pervez Müşerref'in de yanında yer almıştı.

Amerika ile Pakistan arasındaki gerilimin fitili ise Trump'ın yeni Afganistan stratejisinin açıkladığı sırada ateşlendi. Virginia eyaletndeki Fort Myer askeri üssünde Amerika'nın "yeni Afganistan stratejisi"ni açıklayan Trump, Pakistan’ı da "terör örgütlerine ev sahipliği yapmakla, teröristler için güvenli liman olmakla" itham etti.

Birkaç gün sonra da Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Taliban’ı ülkesinde barındırdığı gerekçesiyle Pakistan’ı hedefe aldı ve işin içine nükleer silahları da koyarak, "Pakistan nükleer bir güç ve silahlarının güvenliğiyle ilgili endişelerimiz var" dedi.

Pakistan, Çin ve İran stratejisi için önemli bir konumda. Zira Pakistan'ın bir kama gibi Çin-İran-Hindistan arasında her üçüne de komşu olması nedeniyle jeopolitik bir önemi var. İslamabad, Çin ile ekonomik, güvenlik ve diplomatik alanlarda yakın iş birliği içinde. Bu yakınlaşım da Amerika'nın bölgesel çıkarlarına aykırı. Zira Çin’i çevreleme politikası izleyen Amerika jeopolitik olarak Pakistan'ın içinde bulunduğu durumdan rahatsız.

Bu nedenle Washington'un Pakistan'ı hedef alan tutumuna en sert tepki de Çin'den geldi.

ulusal.com.tr

Ehliyetsiz 56 yıl araç kullandığı ortaya çıktı Dünya İngiltere Gümrük Birliği'nden ayrılıyor Dünya Prens Harry nişanlandı Dünya Türkiye'nin yas ilan etmesi Mısır'da memnuniyetle karşılandı Dünya