Kıbrıs Konferansı dün verilen aranın ardından toplandı

Kıbrıs Konferansı dün verilen aranın ardından bugün yeniden toplandı. İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan 5’li zirvede, Ada'da garantör olan Türkiye, İngiltere ve Yunanistan "Güvenlik ve Garantiler" başlığına ilişkin öneri paketlerini Birleşmiş Milletler'e sundu. Türk ve Rum tarafı ise tüm başlıklara ilişkin önerisini BM'ye iletti.

Abone ol

28 Haziran'da başlayan Kıbrıs Konferansı devam ediyor.

Pazar günü 1 günlük mola verilen konferansta bugün kritik aşamaya geçildi.

Konferansa, Ada'da garantör olan Türkiye, Yunanistan, İngiltere ile Türk ve Rum tarafı katılıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin gözetimindeki konferansta bugün önce 3 garantör ülke "Güvenlik ve Garantiler" temel başlığı altında öneri paketlerini sundu.

Ardından, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Rum Yönetimi, tüm başlıklara ilişkin öneri paketini ayrı ayrı Birleşmiş Milletlere iletti. BM, kapalı zarflar içinde sunulan 5 öneri paketinin birer kopyasını taraflara dağıtacak.

Önerilerin ardından zirveye ara verildi. Aradan sonra Türk ve Rum tarafı öneriler üzerinde müzakerelere başladı.

Konferans arasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Akıncı başkanlığındaki heyet değerlendirmelerde bulundu.

Toplantı çıkışında "Umutlu musunuz" sorusuna Mustafa Akıncı, "Bu haftanın karar haftası olduğunu söyledim. Hep beraber göreceğiz." sözleriyle yanıt verdi.

Öte yandan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da İsviçre'de devam eden konferansa ilişkin açıklamalar yaptı. Kurtulmuş, "Türkiye güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacaktır. Haritalar ve toprak meselesi ise Türkiye'nin yaklaşımları çerçevesinde ele alınabilir" dedi.

ulusal.com.tr

Trump: Tutuklanan Türklerle kendim ilgileneceğim Gündem Rus uzmanlar, Şoygu-Erdoğan görüşmesini değerlendirdi Gündem Akdeniz'de 4,7 büyüklüğünde deprem Gündem PKK/PYD'ye verilen silahların bir bölümü sınır bölgesinde Gündem